2024. április 24., szerda

Kezdődik a THEALTER fesztivál Szegeden

Pénteken kezdődik a THEALTER, Magyarország egyetlen, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye.

A július 27-ig tartó programsorozat fő helyszíne a Régi Zsinagóga és a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza lesz, de a város számos pontján találkozhatnak a fesztivál programjaival az érdeklődők.
Az immár 23. alkalommal megrendezett fesztivál díszvendége idén Horváth Csaba, a Forte Társulat alapító vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója. A Harangozó Gyula-díjas táncos-koreográfus két előadását láthatják a nézők: a Toldit és Agota Kristóf A nagy füzet című művét.
A hazai független színházi előadások közül látható lesz Gergye Krisztián Társulatának tavaszi bemutatója, az opera amorale, a fesztivál vendége lesz Martin McDonagh Vaknyugat című darabja Gothár Péter rendezésében. Ismét Szegeden vendégeskedik Pintér Béla és társulata A 42. hét című előadással. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház egy magyarországi bemutatóval érkezik: Gianina Carbunariu darabját Kebab címmel Balog József állította színpadra.
A külföldi vendégek között van a szlovén Via Negativa, a svájci Dimitri Színházi Iskola, látványos utcaszínházi produkciójával a világjáró szentpétervári Mr Pejo's Wandering Dolls, a sepsiszentgyörgyi M. Stúdió, az Aradi Kamaraszínház, valamint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, amelynek tagjai Az ember komédiája című, Sziveri János alakját és művészetét felidéző produkciójukat hozták el a fesztiválra.
Hagyományosan a THEALTER fontos része a műhelymunka, a tréningek vezetésére Horváth Csaba és a Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas táncos-koreográfusa, Juronics Tamás vállalkozott.
Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja, lesz THEALTER Rádió, naponta frissülő blog és mozgóképes tudósításokat is terveznek: folytatódik a tavaly nagy sikerrel induló THEALTER Híradó sorozata.