2024. március 29., péntek

Gombaszögi dilemmák

Néha az egy kevés, a kettő meg túl sok. Számtalanszor beigazolódott ez a különféle rendezvények esetében: ugyanazon városban egy időben tartanak például irodalmi estet meg koncertet. A bőség zavara – mondhatnánk, az érdeklődő majd választ kedve szerint. Két felvidéki ifjúsági tábor esetében azonban merően más a helyzet. Mindkettő egy-két nap múlva kezdődik.

A gombaszögi tábor (többnyire Krasznahorkaváraljai színhellyel) évtizedek óta a Szlovákiában élő magyar fiatalok patinás gyülekezőhelye. Így lesz ez ezúttal is (július 16-a és 21-e között), a programkínálat szokásosan gazdag: sorra nyílnak majd az előadói sátrak, a fiatalok kerekasztalon vitatják meg terveiket, jelen lesznek neves közéleti személyiségek s immár negyedik alkalommal megrendezik az MKP–Híd találkozót is (Berényi József és Bugár Béla részvételével). Napközben amúgy lehet válogatni a kézműves foglalkozások között is: korongozhat, gyöngyöt fűzhet, kopjafát faraghat bárki, vagy összemérheti erejét, tudását a különféle harci és tehetségkutató játékokban – az esti órákban a színpadokat pedig a különféle zenekarok és együttesek foglalják el. „Oly korban élünk, amikor egyik negatív közösségi élmény a másikat követi, s amikor az egészséges kezdeményezésre, a fiatalos tettvágyra, a pozitív tartalmakra nagyon nagy szükség van” – állítja Orosz Örs, a tábor egyik főszervezője. Sokan pedig elmélázhatnak azon, hogy a nagyon távoli 1928-ban Balogh Edgár vezetésével éppen a gombaszögi cserkésztáborban alakult meg a Sarló Mozgalom, ugyanott a 60-as években pedig már az egyetemi klubok aktivistái szervezték a fiatalok találkozóját, köztük a prágai Ady Endre Diákkör (AED) akkori elnöke, Duka-Zólyomi Árpád, vagy a pozsonyi József Attila Ifjúsági Klub (JAIK) vezetői, Duray Miklós, később A. Nagy László, Grendel Lajos, vagy Végh László. A helyszínek ugyan egy időben folyamatosan változtak, mígnem a tábor 1996-ban visszatalált Gombaszögre.

Nos, az idén a helyzet úgy hozta, hogy a lehetséges nyári napok közül az MKP ifjúsági társszervezete (Via Nova) szintén ezt a dátumot (július 18–21.) tartotta megfelelőnek szabadegyetem megszervezésére, a Rév-Komáromhoz közeli Martoson. Tehát a nagy múltú Gombaszögi Nyári Táborral egy időben. Amint a híradásokból kitűnik, a martosi magyar nyári szabadegyetem „hagyományteremtő és egyúttal hiánypótló rendezvény lesz a Felvidéken”, központi témáját az önrendelkezés és az azzal összefüggő kérdéskör képezi, lesznek politikai, közéleti meg gazdasági témákat felölelő előadások és vitaestek (a rendezők itt is szeretnének tető alá hozni egy pártelnöki vitát Berényi József MKP-elnök és Bugár Béla, a Most-Híd elnöke között), s mi sem természetesebb, hogy a kikapcsolódásra vágyókat továbbá könnyűzenei koncertek is várják (Rúzsa Magdi, a P-Mobil, a Tankcsapda stb.). A tusványosi (erdélyi) szabadegyetem sikeres mintájára alapozó, s többek között a Mol által is szponzorált rendezvényt a jelek szerint Kövér László magyar parlamenti elnök nyitja meg. „Mertünk nagyot álmodni, a Felvidék legattraktívabb nyári magyar rendezvényét szeretnénk megrendezni Martoson, amelyet reményeink szerint az egész felvidéki magyarság a magáénak érez majd” – mondta az MTI-nek Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke.

Tagadhatatlanul üdvös, ha közéleti kérdésekről minél több helyen szerveznek kötetlen beszélgetéseket a nyári időszakban a fiatalok számára, ám mégis furcsa, ha ez (átgondolatlanul?) párhuzamosan történik. Mindezek után nem csoda, ha a felvidéki sajtóban a táborháború kifejezés is előfordul, utalva a felvidéki magyar fiatalok megosztására, a közösségi élmény sérülésére. Neheztelnek most mindazok, akik a második világháború és a hontalanság évei után a hatvanas években kibontakozó találkozókon egymásra találva új értékeket próbáltak létrehozni, kerékpárra ülve, s kicselezve a táborok betiltására vonatkozó rendeleteket. S méltatlankodnak nyilván a későbbi diákklubokból kikerült akkori szervezők szintén. De – amint ezt tapasztalhattuk – sértve érzik magukat számosan a mai felvidéki magyar fiatalok közül is. Mert hirtelenében válaszút elé állították őket. S mert a politika belépett az életükbe. Hívatlanul.