2024. április 25., csütörtök

Továbbra is ismeretlen a leváltandó miniszterek listája

Egyre közeledik július 27., amelyet a kormánykoalíció a kormány átalakításának végső dátumaként jelölt meg, a majdani személycserékről a minisztériumokban és a közvállalatokban azonban továbbra is csak általánosságban nyilatkoznak a hatalmiak.

A Szerb Haladó Párt elnöksége a múlt hétvégén vitatta meg ezt a kérdéskört, az elkövetkezendőkben még a párt főbizottsága is megtárgyalja a témát – nyilatkozta Zorana Mihajlović energetikai miniszter, az SZHP alelnöke. Azzal kapcsolatban, hogy ő maga tart-e a leváltástól, azt mondta: „erről nem gondolkodik, lemondólevele pedig egyébként is ott van a párt elnökénél, bármelyik pillanatban hajlandó visszavonulni”.

– Abban állapodtunk meg koalíciós partnereinkkel, hogy a következő két hétben a kormánykoalíció minden pártja javaslatot terjeszt elő azzal kapcsolatban, hogy melyik tisztségviselőjüket kellene leváltani. Pártunk elnöksége szombaton nemcsak minisztereink és közvállalati igazgatóink munkájának az eddigi eredményét vitatta meg, hanem felülvizsgálta, hogy hol jellemzők problémák, és mivel nem lehet elégedett az SZHP. Jómagam elsősorban a közvállalatok reformfolyamatának ütemével vagyok elégedetlen – magyarázta Mihajlović.

Nikola Selaković (SZHP) igazságügyi miniszter nem hiszi, hogy őt vagy munkatársait lecserélik, hiszen, mint mondta, „hatékonyan és eredményesen dolgoztak”. Munkájáról a végleges döntést az SZHP főbizottsága hozza meg, mondta Selaković, aki szerint ugyanakkor „mindig lehet jobban teljesíteni”. Selaković hétfőn korábban elismerte, hogy a haladók természetesen a kormányfői tisztséget is szeretnék megszerezni.

Slavica Đukić Dejanović egészségügyi miniszter, a Szerbiai Szocialista Párt alelnöke ösztönzőként éli meg a kormány átalakítását, ezért úgy véli, ennek nem kellene kellemetlen élménynek lennie a tárcavezetők számára. Hozzá kell szokni, hogy a miniszterek munkáját felülvizsgálják, és körbenéznek, hogy valaki más esetleg jobb ötletekkel, nagyobb teljesítőképességgel vagy energiával végezhetné ugyanazt a munkát, hangsúlyozta Đukić Dejanović.

A szocialisták sajtófelelőse, Đorđe Milićević pedig arról biztosította a közvéleményt, hogy pártja jelentős mértékben hozzájárul majd a kormányban szükséges változások végrehajtásához. Ugyanakkor az átalakítást nem kizárólag a személycserék perspektívájából kellene kezelni, fejtette ki Milićević, mondván: „az SZSZP számára az a legfontosabb, hogy az átalakításról folytatott tárgyalások során sikerüljön választ adni arra a kérdésre, hogy milyen is kíván lenni Szerbia, és később ennek mentén kell végrehajtani a változásokat”.

Az SZSZP egyelőre nem vitatta meg a káderkérdéseket, a döntést a párt szervei hozzák majd meg, jelentette ki Milićević, azt azonban nem mondta el, hogy mikor lesz esedékes a párt szerveinek az egyeztetése.

Az Új Szerbia elnöke, Velimir Ilić építésügyi és urbanisztikai miniszter szintén támogatja a kormány átalakítását, és bizonyos közvállalatok igazgatóinak a leváltását. Át kell rázni a rendszert, hiszen abból csakis jó származhat, véli Ilić, akinek fogalma sincsen, hogy melyik tárcavezetőket váltják majd le. Annyit tud, hogy saját munkájával elégedett.

A Szerbia Egyesült Régióinak elnöksége csütörtökön értékeli majd három miniszterének és egyéb tisztségviselőjének eddigi teljesítményét, az esetleges személycserékkel kapcsolatos végső döntést pedig vasárnap hozzák meg. Egy biztos: kizárólag politikai formalitások miatt a SZER biztosan nem válik meg azoktól az embereitől, akik jól végezték munkájukat, nyomatékosította Miroslav Aleksić, a párt tisztségviselője, aki biztos benne, hogy a SZER tisztségviselői a tőlük telhető legtöbbet kísérelték meg teljesíteni. Egyesek eredményesek voltak, mások nem, a végső döntést a párt elnöksége hozza meg – mondta Aleksić.