2024. április 25., csütörtök

Erőszakba torkollott a felvonulás

Az északír miniszterelnök is nyugtatta a megvadult belfasti protestáns tüntetőket

Súlyos utcai incidensek, rendbontások zavarták meg a hét végén az északír főváros, Belfast nyugalmát. A brit koronához hű protestáns tüntetők csoportjai többször összecsaptak a rendőrökkel, akik vízágyúval próbálták feloszlatni a kövekkel és gyújtópalackokkal rájuk támadókat.

Peter Robinson, a brit fennhatóság alá tartozó Észak-Írország miniszterelnöke higgadtságra intette a feldühödött protestánsokat, akik a pénteken és szombaton kezdeményezett erőszakos tüntetéseik után valóban lenyugodtak. A terület rendőrfőnöke, Matt Baggott ugyanakkor szégyenteljesnek nevezte a hétvégén Belfastban történteket.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

A főként éjszakai összetűzésekben, zavargásokban sokan megsebesültek, közöttük harmincnál is több rendőr. Az összecsapásokban megsérült az északír regionális parlament egyik tagja is, aki nyugalomra próbálta inteni a tömeget. A hatóságok huszonkét tüntetőt vettek őrizetbe.

A zavargások azért robbantak ki, mert a rendőrség megtiltotta és megakadályozta a protestáns Orániai Rendnek, hogy tagjai az ilyenkor szokásos, hagyományos utcai felvonulásukon áthaladjanak a város katolikus negyedének utcáin.

Az Orániai Rend a legnagyobb, de nem politikai pártként működő északír protestáns szervezet, amely minden nyáron felvonulásokkal emlékezik meg arról, hogy (a protestáns) Orániai Vilmos 1690 júliusában legyőzte az ír katolikusokat. Ezt követően Írország területének jelentős része a protestánsok (brit korona) fennhatósága alá került. A mély vallási ellentétek azóta mérgezik a brit protestánsok és a katolikus írek viszonyát.

Az 1690-es csata, illetve a katolikusok felett aratott győzelem emlékére a protestánsok a hétvégén hatalmas máglyákat gyújtottak Belfastban. A tüntetők közül sokan azonban ír zászlókat is égettek, és gyalázták az ír katolikusokat.

Az északír lakosság többsége, 57 százaléka protestáns, 43 százaléka pedig katolikus vallású. Az északír radikális protestánsok évtizedek óta amellett kardoskodnak, hogy a terület továbbra is maradjon Nagy-Britannia része. A helyi katolikus közösség viszont azt szeretné, ha az 1921 óta brit közigazgatási területként működő Észak-Írország az anyaország, vagyis az Ír Köztársaság részévé válna.

A brit koronához hű és Észak-Írországban többséget alkotó protestánsok (lojalisták) csoportjai idén már másodszor provokáltak ki súlyos összecsapásokat a rendőrökkel. Tavaly decemberben és idén az év elején az úgynevezett zászlórendelet dühítette őket fel, ami heves rendbontásokba torkollott a terület közigazgatási központjában, Belfastban és másutt is.

A brit ellenőrzés alatt álló északír tartomány fővárosában a decemberi–januári összecsapásokat szintén a London párti protestánsok kezdeményezték. Az ellen tiltakoztak, hogy a 2011 óta katolikus többségű városi parlament határozta alapján a belfasti városházáról – 106 év után – eltávolították a brit nemzeti zászlót.