2024. április 19., péntek

Fischer fizetett és gyanússá vált

Az új cseh kormányfő-helyettest máris korrupcióval hozzák összefüggésbe

Alig foglalta el új tisztségét Jan Fischer cseh kormányfő-helyettes, pénzügyminiszter, máris feljelentették. A héten megalakult új cseh kormány tagját korrupcióval gyanúsítja az egyik prágai civil szervezet és ezért fordult bírósághoz. A civilek azt gyanítják, hogy valakik lefizették Fischert, akinek nemrég még tetemes adósságai voltak, de amint elfoglalta új hivatalát, hirtelen megoldódtak anyagi gondjai. Sőt, bankszámláján állítólag már bőven akad fölösleges pénz is. Emiatt a cseh parlament felsőházának több tagja szintén feljelentést kíván tenni Fischer ellen, korrupció gyanújával.

A hirtelen és csodálatos változás a politikus bankszámláján azután történt, hogy bejelentették kinevezését az új kormányba, amelyet Jiří Rusnok vezet. A pénzek állítólag nagyvállalkozóktól és más szponzoroktól érkeztek. Ennek köszönhetően Fischer már rendezte is tartozásait, a maradék összeget pedig jótékonysági célokra ajánlotta fel. Fischer tagadja, hogy megvesztegették volna.

A csehek egyelőre nem tudják, mit higgyenek. Még az előző kormány korrupciós botrányát sem tudták feldolgozni. A Petr Nečas vezette korábbi, jobbközép koalíciós kormány júniusban bukott meg, miután kiderült, hogy több (volt) magas rangú állami tisztségviselő korrupcióba keveredett, vagy visszaélt hivatali hatalmával. Közülük hét személyt már letartóztattak és vádat emeltek ellenük.

Az ügyészség a héten jelezte, hogy Nečas ellen szintén büntetőeljárást indítana. A korrupciós botránnyal összefüggésben tegnap már a rendőrség is meghallgatta a volt kormányfőt. Ha gyanúsnak találják, és a parlament megvonja a mentelmi jogát, Nečast akár le is tartóztathatják, s perbe foghatják.

Az új, vagyis az immár tizenkettedik cseh kormányt a hét derekán nevezte ki Miloš Zeman államfő, ami szintén nagy visszhangot váltott ki az országban, hiszen a parlamenti pártok egyike sem támogatta a döntését. A Nečas vezette korábbi koalíció három pártja tovább szeretett volna kormányozni (a jövő májusi parlamenti választásig), egy új miniszterelnökkel. Az ellenzék szerint a belpolitikai válságot előre hozott választással kellett volna feloldani.

Zeman mindkét javaslatot figyelmen kívül hagyta és a saját elképzelését követve alakította meg az új, szakértői kormányt, amely legjobb esetben tíz hónapig maradhat hivatalban. Utána ki kell írni a soron következő parlamenti választást. Hacsak közbe nem jön valami.

A rendelkezésre álló rövidke kormányzási idő nem szokatlan Csehországban, ahol az utóbbi tíz évben már hétszer cseréltek kormányfőt. Ez sajátos rekord az EU-ban, amelyhez Csehország 2004-ben csatlakozott.

Politikai elemzők máris figyelmeztetnek: korántsem biztos, hogy a Rusnok-kormány hivatalban maradhat tíz hónapig. Ha mégis ez történne, ennyi idő biztosan nem lesz elég arra, hogy beindítsa a gazdaságot, amely már több mint egy éve recesszióban fuldoklik.

A Rusnok-kabinet fő feladata így alighanem abban merül majd ki, hogy elfogadtassa a jövő évi költségvetést. Ez várhatóan az utóbbi évek hiánycsökkentő intézkedéseit folytatva 2014-re is kőkemény (költségvetési) kiadáscsökkentést, vagyis megszorításokat irányoz elő. Ennek megszavazása viszont kétséges, hisz a parlamenti pártok nem támogatják a koalíciót.