2024. április 20., szombat

Bajsa-hajsza újratöltve

Negyven biciklis sárban és porban – Bajsán is lesz Dombos Fest – állítja a Dombos remix szervezője

Az elmúlt 4 évben a kerékpározás a Dombos Fest szerves részévé vált. A bicikliversenynek induló esemény kerékpártúrává szelídült, de közben egyéb tartalmakkal gazdagodott. Zárójelben azt is meg lehet említeni, hogy az irodalmi rész szervezője, Aaron Blum megjelentetett egy könyvet Biciklizéseim Török Zolival címen.

Az idei túra szerdán délután zajlott és kb. 40 résztvevője volt. Kishegyesről, a Király kocsma elől indultak, a cél pedig Bajsán a Kray-kastély mögötti öreg tölgyfa volt. Az út csöppet sem volt könnyű, a sáros földút igencsak próbára tette a túrázók erejét, de mindenki célba ért, még ha egy kis kerülővel is. A bajsai tölgyfa árnyékában eredeti agyagedényben főtt bab és egy sajátos szoborkiállítás fogadta a kerékpárosokat. Stefan Preradović, fiatal bajsai művész fából, más természetes anyagokból és fémből készült alkotásait a tölgyfa körül vagy épp a fán csüngve helyezte el. Az egyedi hangulatú kiállítást Gyantár Edit nyitotta meg, a kiállított tárgyak pedig ezen a hétvégén Kishegyesen, a Dombos Cafféban is megtekinthetőek.
Nem véletlen, hogy a túra célja épp Bajsa volt, számolt be lapunknak Aaron Blum, vagyis ifj. Virág Gábor.
– A biciklitúrák is szerves részei a Dombos Festnek, az utóbbi időben inkább az irodalmi részhez köthetőek. Az első cél megmutatni Kishegyes és a környező települések szépségét, illetve lehetőségeit. Bajsa azért lett újra célpont, mert a hosszú távú terveink között szerepel, hogy ezt a falut komolyabban is bekapcsoljuk az egész rendezvénybe. Egy olyan kulturális eseménysort szeretnénk elvinni erre az egy hétre Bajsára, amit Kishegyesen már évek óta tapasztalunk – mondta el a szervező.
A Capriolo kerékpárgyár jóvoltából a túra résztvevői között idén is kisorsoltak egy kerékpárt. Plohl Edvin, a bajsai helyi közösség titkára húzta ki a nyertest, aki ez alkalommal Búcsú Ottó lett.