2024. április 20., szombat

Önkéntes természetvédők

A Ludasi-tavi rezervátumban újra megrendezték a nemzetközi tábort

A Ludasi-tó természeti rezervátumban három év kihagyás után ismét tartottak nemzetközi önkéntes tábort, melyre öt országból érkezett összesen tizenkét fiatal, akik az elmúlt két hétben a rezervátum területén dolgoztak.
Csengeri Attila, a város egészségüggyel és környezetvédelemmel megbízott tanácsosa elmondta, a városnak az idei évben sikerült elkülönítenie kétszázezer dinárt, mellyel a tábor megszervezésében segített a Palics-Ludas Közvállalatnak, a szervezésben pedig részt vett a Szerbiai Fiatal Kutatók – Szerbiai Önkéntes Szolgálat Egyesület is.

– Nagyon jó dolog, hogy más országokból is érkeznek hozzánk önkéntesek, mert ez erősíti a szerbiai önkéntesek kapacitását, és a szolgálaton keresztül a mi önkénteseink is eljutnak más országokba, hogy ott segédkezzenek. Az ilyen táborok egyben lehetővé teszik a nyelvtanulást, az ismerkedést, ugyanakkor az önkéntesség természetesen egyfajta örömet, elégedettséget is hordoz magában azok számára, akik ilyen munkával segítenek másoknak vagy a közösségnek – mondta Csengeri.
Ksenija Marton, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatóhelyettese kiemelte, fontos, hogy a védett területeken táborokat szervezzenek, különösen ilyen nemzetközi jellegűeket, hiszen a fiatalok az itt szerzett benyomásaikat, elégedettségüket elviszik saját hazájukba is, s mások is megismerhetik Szabadkát és védett természeti értékeit.

– A fiatal önkéntesek a táborban mindennap dolgoznak, s munkájuk a természetvédelmet szolgálja. Reméljük, a jövőben is sikerül megszervezni ezt a tábort. Köszönet jár a városnak a támogatásért, és természetesen a Szerbiai Önkéntes Szolgálatnak is, akik segítettek abban, hogy egy kiemelkedően jó csapat érkezzen ide, akik maguk is felismerték, hogy munkájuk eredménye nagyon is kézzelfogható.

Darko Vasiljevićtől, az egyesület koordinátorától megtudtuk, évente mintegy húsz, általuk szervezett táborba érkeznek külföldről önkéntesek, és évente mintegy hatszáz szerbiai önkéntes vállal munkát valahol a nagyvilágban. Ebben a természetvédelmi munkatáborban tizenkét önkéntes és két koordinátor vesz részt, a szerbiaiak mellett spanyol, olasz, német, orosz és dél-koreai fiatalok dolgoztak a Palics-Ludas embereivel közösen.

Sandra Čokić Reh, a természetvédelmi szektor vezetője még elmondta, a Szelevényi pusztákban és a Ludasi-tó körül folyt a természetvédelmi munka.

– A Szelevényi pusztákban megtisztítottuk az erdei gombák élőhelyét a selyemkórótól, és ha erre a következő években is sor kerül, akkor megfelelő állapotba kerül ez a terület. A Ludasi-tónál a magasabb partszakaszokon lekaszáltuk a füvet, és itt is eltávolítottunk olyan növényeket – például a nádat – melyek veszélyeztetik a védett fajták megmaradását, a kökörcsint vagy a szártalan csüdfüvet, melyek reményeink szerint újra honossá válnak majd – tudtuk meg a vezetőtől.

Az önkéntesek ezen kívül felújították azt az elöregedett hidat is, mely az oktatóösvényen helyezkedik el, illetve részt vettek a madarak gyűrűzésében is.