2024. április 25., csütörtök

Viszály a koalícióban?

Megszakadt a nagybecskereki képviselő-testület ülése

Hatórás ülésezés után tegnap délután megszakadt a nagybecskereki képviselő-testület ülése, még mielőtt sorra került volna a legfontosabb napirendi pont: a közvállalatok igazgatóinak a megválasztása. Az ellenzéki képviselők szerint a dolog hátterében az áll, hogy vita támadt a hatalmi koalíción belül az egyes igazgatók személye körül, és az ellentéteket a káderügyi bizottság csaknem egész napos ülésezése alatt nem sikerült áthidalni. Az ülés folytatását ma délelőtt tíz órára jelentette be Radovan Bulajić (SZSZP) házelnök.

(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

A tegnapi ülésen Ivan Bošnjak (SZHP) polgármester tájékoztatta a képviselőket a vízgyár építése körüli fejleményekről. A kormánygaranciára várva a legújabb dilemma pedig az, hogy a hazai vagy a külföldi törvényszabályokhoz alkalmazkodjanak a vízgyár építésénél. Kiderült ugyanis, hogy a nagybecskereki vízben egyes vegyi anyagok, mint például a nátrium, jelenléte nagyobb, mint amennyit a hazai törvények megengednek, ugyanakkor a külföldi törvényszabályok ebből a szempontból toleránsabbak. Ha pedig a hazai mércéket (is) tiszteletbe tartanák, akkor a nagybecskereki vízgyár a tervezett 25,6 millió euró helyett 33,6 millió euróba kerülne. De más költségek is növekednének. A végső döntés ezzel kapcsolatban július 18-ig kell(ene) meghozni.

Csaknem kétórás vita folyt az ügyrendi szabályzat módosításáról, amellyel a hatalmi koalíció eredményesebb parlamenti munkát remél, az ellenzék szerint viszont valójában a másmilyen véleménynyilvánítást akarják ezzel ellehetetleníteni. De volt olyan állásfoglalás is, hogy valójában azért foglalkoztak ilyen sokat ezzel a témával, hogy ne kelljen szólni a munkanélküliségről és a beruházások hiányáról. Az egymásra mutogató, szenvedélyes megnyilvánulásokkal is tarkított vitában Boško Kojičić, a demokraták képviselője cáfolta annak a lehetőségét, hogy koalícióra lépjenek a haladókkal.