2024. április 25., csütörtök

Tolnai Ottó Nagyapáti Kukac-díjas

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága (Ninkov Kovačev Olga, Csernik Attila elnök, Náray Éva) 2013. július 12-én megtartott ülésén döntött a 2013. évi díjazott személyét illetően. A bizottság egyhangú döntése alapján a 2013. évi Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat Tolnai Ottó író, költő kapja.

Indoklás: Tolnai Ottó életművében fontos helyet foglal el a képzőművészet. Nem véletlenül nevezi őt egyik méltatója “festőművész-szemű” költőnek. De a képzőművészet nem csak ihletője a Tolnai műveknek, hiszen amennyit számára nyújt a képzőművészet, ő ennek sokszorosát adja vissza nekünk nem csak a vajdasági, de az egész egykori jugoszláv térség képzőművészetét kísérve, követve, boncolgatva vagy összegezve. Mélyen magában hordja a képzőművészetet, s ahogy figyelünk testünk jelzéseire, úgy figyel ő a művészek minden megnyilvánulására, hogy azután önmagán átszűrve ossza meg a világgal képzőművészettel kapcsolatos észleléseit. Több kötetében is foglalkozott a vajdasági képzőművészettel, többek mellett a díj névadója, Nagyapáti Kukac Péter művészetével is, legújabb kötete, a Kalapdoboz pedig az eddigi legteljesebb válogatást nyújtja képzőművészeti írásaiból.

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat a Topolyai Napok keretében adják át 2013. szeptember 14-én. Ugyanekkor a hagyományoknak megfelelően a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében megnyílik a díjazott művész kiállítása is.