2024. március 28., csütörtök

Börtönlázadás Indonéziában

Folytatódott pénteken napközben az indonéziai Medánban előző nap kezdődött börtönlázadás. Az összecsapásoknak eddig öt halálos áldozatuk van, 55 megszökött rabot elfogtak, de mintegy százat még keresnek - közölte egy rendőrségi szóvivő.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a nap folyamán tárgyalás lesz egy magas rangú állami tisztségviselő és a foglyok képviselői között.
Az ország nyugati felében található Medán város fegyintézetében csütörtök este tört ki a lázadás. Körülbelül 150 rab megszökött, a börtön területén rekedt lázadók pedig több alkalmazottat túszul ejtettek, fegyvereiket elkobozták, több irodát felgyújtottak. A tüzeket már az éjszaka eloltották.
Az incidensben egyelőre tisztázatlan körülmények között meghalt három rab és két börtönalkalmazott. A még szökésben lévő 95-100 rab között hat olyan van, akit terrorcselekményért ítéltek el. Az elfogott 55 rab közül pedig hármat börtönöztek be korábban terrorizmusért - mondta Észak-Szumátra tartomány rendőrségének szóvivője.
Hozzátette, hogy a hatóságok egyelőre nem tudták ellenőrzésük alá vonni a börtönt, noha körülbelül ezer rendőr és katona veszi körül az épületegyüttest.
Már megkezdődtek a tárgyalások a rabok és a hatóságok között. A rabok rendőrt nem engedtek be a börtönbe, de húsz katonát igen, és megállapodtak abban, hogy az igazságügyi és emberi jogi minisztérium egy magas rangú tisztségviselője még pénteken tárgyal a rabok hét képviselőjével.
A börtönlázadást áramkimaradás váltotta ki, ami a vízellátást szabályozó szivattyúkat is működésképtelenné tette, így az intézetben csütörtök reggel óta vezetékes víz sincs.
A 400 fogoly fogva tartására alkalmas börtönben 2400 ember volt összezsúfolva.