2024. április 25., csütörtök

Kerüljünk ki a híradásokból!

Ivica Dačić: A jövőnket alakítsuk úgy, hogy a múlt történései soha ne ismétlődhessenek meg

– Szerbia két alkalommal is elmulasztotta annak lehetőségét, hogy változtasson nemzetközi megítélésén: először a daytoni békeszerződés aláírását követően, másodszor pedig az október ötödikei változások után. A most kínálkozó lehetőséget már nem szabad elszalasztanunk – nyilatkozta a boszniai szerb köztársaságbeli Nezavisne novine hírlapnak adott interjújában Ivica Dačić szerb kormányfő.

El kell végre mozdulnunk a holtpontról, mert amennyiben minden így marad, Szerbia egyre kilátástalanabb gazdasági állapotba, ugyanakkor egyre megalázottabb helyzetbe is kerül – folytatta. Végül arra sem lesz majd az ország képes, hogy megvédje saját nemzeti- és államérdekeit – állapította meg a miniszterelnök.

Dačić véleménye szerint Szerbiának egyes lépéseket korábban meg kellett volna tennie – utalva a Pristinával folytatott párbeszédre, a koszovói kérdés rendezésére. Ezek a lépések, mint mondta, hasznosak a régió egészét figyelembe véve is, mely ezáltal nem úgy néz ki többé, mint a vadnyugat. Másfelől Szerbia is új országimázst nyert – közölte. Megítélése szerint elég volt a veszekedésekből és azokból a vitákból, amelyek azt akarják megállapítani, ki volt a felelősebb a múltban történtekért. Dačić szerint a régiónak a jövőbe kell fektetnie minden energiáját, mert közösek a gondjaink és a céljaink is.

– Valóban nem kívánok amnesztiát adni egyetlen bűntettet elkövetett személynek sem. Csak azt szeretném mondani, hogy míg a múltat már nem tudjuk megváltoztatni, a jövőnket alakíthatjuk úgy, hogy a múltban látottak soha ne ismétlődjenek meg. Ez az én üzenetem, ez a logika vezet engem – jelentette ki a szerb kormányfő.

A koszovói kérdésről szólva azt mondta, hogy Szerbia pozíciói továbbra sem változtak: tiszteletben tartja, hogy az albán közösségnek jogában áll eldönteni, hol szeretne élni, de a szerbeknek is rendelkezniük kell ezzel a joggal. Elfogadhatatlannak nevezte a koszovói függetlenség kikiáltását, melyet szerinte számos állam csak a fennálló külső nyomás hatására ismert el.

– Megegyezésre van szükség. Mi nem változtattunk a Koszovó státusára vonatkozó álláspontunkon. A Koszovóban kikiáltott függetlenségre továbbra is nem legális státusként tekintünk, nem ismerjük azt el. Ugyanakkor szeretnénk az emberek mindennapi életét meghatározó problémákat rendezni. Egyszerűen elég volt abból a gyűlöletből és erőszakból, amely a rigómezei csatától egészen a közelmúltig tartott. Tisztában vagyunk vele, hogy rendkívül nehéz a szerbek és az albánok számára egyaránt elfogadhatónak számító megoldást találnunk. Éppen ezért most, a brüsszeli párbeszéd során sem a státust érintő kérdésekre helyeztük a hangsúlyt – összegezte Dačić.

A miniszterelnök úgy értékelte, hogy javultak a regionális viszonyok. Erről tanúskodik véleménye szerint az is, hogy teljesen normálissá váltak a volt Jugoszlávia területén kialakult államok vezetőinek rendszeres találkozói.

– Azt szeretném, ha a régió végre nem szerepelne annyit a híradásokban, nem számítana többé hírnek az, ami itt történik, hisz úgy tűnik, minket csak a rossz hírek alapján ismernek – fogalmazott Ivica Dačić.