2024. április 25., csütörtök

Félszáz tehén, birkák, pónilovak…

Takarmányozási gondokkal kezdődött az idei év is a padéi Sövényházi László farmján – A háziállatok mellett számos hobbiállatból is van szép számmal

A tavalyi rendkívül aszályos esztendő következménye, a kevés és gyönge minőségű takarmány kihatott az idei évre is, a tejtermelés jelentős mértékben visszaesett a padéi Sövényházi-farmon.
– Az idei első félévben is gond volt az elegendő mennyiségű és minőségű takarmány előteremtésével, ami miatt jelentősen visszaesett a tejtermelés. Jó takarmány nélkül tej sincs. Az idei tavasz is hideg és esős volt, a szénát idejében lekaszáltuk ugyan, de két hétig verte az eső. Megázott a húsz hold fűszéna és a lucerna is, bebáláztuk ugyan, de rossz minőségű – mondja Sövényházi László gazda.

– Ötven fejőstehenet tartok, egyszerre általában 40-45 tehenet tudunk fejni az ellések miatt. Ennyi tehéntől normális takarmányozás mellett napi 800 liter tejet kapok. A takarmányínséges tavalyi évben a napi tejhozam leesett 560 literre átlagban, az idén pedig még gyöngébb a hozam, már a félezer litert sem érjük el, az átlag 480 liter körül mozog. Tavaly a kukorica is rosszul termett, a kilónkénti ára elérte a 30 dinárt. Ugyanez volt a helyzet a lucernával is, nem sikerült bekészíteni elegendő és jó minőségű szálas takarmányt. Naponta 60-70 bála hereszénát fogyasztanak el a jószágok.
Saját és bérelt földeken meg tudnánk termelni a jószág számára szükséges takarmányt. Tudnánk, ha nem szólna közbe újra és újra az egyre szélsőségesebb időjárás. A több vagon kukorica mellett évente 30 vagon répaszeletet, 5-6 vagon apróbúzát, törött szemeket, valamint 20 vagon csemegekukoricát és még havonta 6-8 tonna kekszhulladékot is feletetek az állatokkal. Szerződésem van a Banini kekszgyárral, folyamatosan hozom tőlük a kiselejtezett termékeket, ami a takarmánnyal összeőrölve kiváló táp a jószágok számára.
Egymillió dinárért a közelmúltban vásároltam hét törzskönyvezett előhasi üszőt, de ezek sem adnak sokkal több tejet, mint az én teheneim, amelyek már hozzá vannak szokva, hogy kijárnak a legelőre, és akár 20 liter tejet is adnak naponta. A tejért 36 dinárt kaptam, erre rájön még a prémium, ami igencsak le van maradva, mint a borravaló, nemrégiben még a tavalyi első negyedévi tejprémiummal is tartoztak, de már meg kellett volna kapni az idei második negyedet is.
Disznókat nem hizlalok, két éve még volt 60-70 darab. Jószágfelvásárlással még foglalkozom, de már nagyon megcsappant a jószágállomány Padén is, alig tudunk összeszedni időnként egy-egy szállítmány vágni való sertést.
Szeretem a birkákat, most is van 150, és 40 bárány. A bárányokból eladtam 60-70-et, amelyek 35 kilósak voltak átlagban. Május elsejére 2,5 eurós árat ért el, ami már régen volt, de ha figyelembe vesszük a takarmány árát meg a többi költséget, már nem is olyan kedvező ez az ár sem. Évek óta tartok birkákat, nem lehet egyik napról a másikra kialakítani jelentősebb állományt, ezt is folyamatosan kell csinálni, kampányszerűen nem lehet jószágot tartani – mondta a Sövényházi László, akinek a háziállatokon kívül sok más kedvence is van, igazi kis állatkertet tart fenn sok érdekes hazai és egzotikus állatfajjal. A díszmadaraktól a papagájokon és struccon keresztül a dámvadig sok-sok látnivaló van a farmon, amely mindig számos érdeklődőt, kíváncsi gyereket vonz. Az iskolások kiránduláskor útba ejtik a Sövényházi-farmot, ahol mindig akad sok látnivaló, és még lovagolni is lehet, vagy két tucat póni és egyéb lova is legel a padéi pusztán.