2024. április 25., csütörtök
SAKK, ZENTA

Szombaton kezdődik a Csata

Tizenhetedszer indítják meg a sakkórákat szombaton, július 13-án a zentai Royal Szállóban, azaz két nap múlva kezdetét veszi az idei Zentai csata 1697 nemzetközi sakkfesztivál. A szervezők nem sokat változtattak a versenykiíráson a korábbi évekhez viszonyítva, így a Tisza-parti városba érkező sakkozók az idén is az A, a B és a C jelzéssel ellátott versenyeken mérhetik össze erejüket.

Az A, azaz a főverseny 9 fordulós, svájci rendszerű, a gondolkodási idő 90 perc + 30 mp/lépés, a játékosoknak sakk-készleteket nem kell hozniuk. Az első díj 70 ezer dinár, a második 50, a harmadik 40, a negyedik 30, az ötödik 20, a hatodik pedig 10 ezer dinár. A fenti díjakat a szervező minimum 50 résztvevő esetén biztosítja. Ezenkívül lesznek különdíjak is, a legjobb női, a legjobb zentai és a legjobb ifjúsági versenyző számára. Több résztvevő esetén a szervező minden +8 versenyzőre még 5000 dináros díjat biztosít.A benevezési díj 1300 és 2500 dinár között alakul, az Élő-pontszámtól függően.

Az általában népesebb mezőnyű B verseny benevezési díjai 1200 és 1600 dinár között vannak (szintén Élő-pontszámtól függően), a versenyfeltételek ugyanazok, mint a főverseny esetében, az első díj itt 12 ezer dinár, pénzjutalomban az első 15 helyezett részesül, ezenkívül itt is lesznek különdíjak. A C verseny tulajdonképpen a villámversenyt jelenti, ezt július 17-én, szerdán délelőtt 10 órai kezdettel szervezik meg, és szintén pénzdíjas. Az A és a B verseny egyes fordulóit 16 óra 30 perces kezdettel bonyolítják le, kivétel a vasárnap (július 14-e) délelőtti plusz egy forduló 10 órai kezdettel, valamint az utolsó, 9. forduló július 20-án 8.30-as kezdési időponttal.

Az eddigi benevezésekről és az idei esélyesekről egyelőre nem sokat tudni. Több nagymester és nemzetközi mester is jelezte részvételi szándékát, illetve érdeklődött a versenyzési feltételekről, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben közvetlenül a verseny kezdete előtt neveznek be ténylegesen. Ezt természetesen megtehetik az idén is, egészen 15.30-ig, azaz az ünnepélyes megnyitó kezdetéig. A zentai sakk-kedvelők számára mindenesetre jó hír, hogy az idén valamennyi verseny egy helyszínen, a Royal Szállóban zajlik le.

ZENTAI SIKER AZ ISKOLÁS-EB-N

A korosztályos Európa-bajnokságon szerzett, osztott negyedik hellyel (a pótlólagos mércék szerint ötödik) büszkélkedhet a Zentai Sakk-klub egyik ifjú reménysége. Mila Šoklovački (az elhunyt Geleta Jovan sakkedző unokája) ugyanis a 9 forduló során szerzett 5,5 pontjával erre a helyre futott be a nemrég Újvidéken megrendezett iskolai sakk-Európa-bajnokságon a 15 éves lányok korcsoportjában. Zentai szempontból nézve az övé a legjobb eredmény, de nem ő volt az egyetlen zentai részvevője a bajnokságnak. A 15 éves fiúk korcsoportjában a Tornyosnak játszó kevi Kecskeméti Árpád 8., ugyanitt a zentai Korponai Ákos a 17. helyet szerezte meg.