2024. április 19., péntek

Illés-napokra keszül Temerin

160 évvel ezelőtt tett fogadalmat Temerin Isten hivő népe. Az ünneplés módja sokszor és sokat változott az elmúlt több mint másfél évszázad során, de az ősok fogadalmát mindeddig megtartották. A fogadalom pedig Illés próféta napjára, július 20-ára esik, amikor is a forradalom és szabadságharc bukását követő években sorozatosan elemi csapások érték a falut. Ekkor fogadták meg, Szent Illés napján munkaszüneti napot tartanak a mezőkön, templomba mennek és Istenhez foházkodnak, hogy vegye le haragját a faluról.
A feljegyzések a múlt század harmincas éveire teszik a nagy Illés-napi rendezvényeket. Még vannak, akik emlékeznek rá, amikor a futballpályán bemutatták a János vitézt, amelyben Tényi Teca néni, a híres temerini varrónő játszotta a főszerepet.
A kommunista időkben a megemlékezés a templom falai közé szorult. Csak a kilencvenes évek szemléletváltása hozta vissza az utcára, tette népünnepélyé Szent Illés napját. Tavaly és az idén is, a megcsappant költségvetési és helyi közösségi támogatások ellenére, a civil szervezetek összefogásának köszönhetően a rendezvények nem maradnak el. Az ünnepi program négy napos, csütörtökön délután kiállítás megnyitókkal kezdődik az Ipartestület fennállásának 125. évfordulója alkalmából. Pénteken lesz a Temerinből elszármazottak találkozója a tájházban és a népzenei est a színházban vidéki csoportok fellépésével. Az ünnepi menet az idén a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő TSK sportpályájáról indul 9 órakor. Az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődik a plébániatemplomban. Délután öregfiúk mérkőzése négy csapat részvételével a futballpályán, a telepi iskola udvarában 18 órától művelődési rendezvények, majd ugyanott a nagyszínpadon 20.30-kor ünnepi köszöntő és az új kenyér megszegése, utána vacsora és mulatság hajnalig. Vasárnap a vásártéren 10 órától egész napos program kézműves oktatással, lovas, íjász és középkori harci bemutatóval, borkóstolóval majd este gyermek és felnőtt táncház.