2024. április 24., szerda

A Gorenje újabb gyártóüzemet nyitott Valjevóban

A szlovén Gorenje háztartási gépeket gyártó nagyvállalat tegnap nyitotta meg második üzemét Valjevo városában. A beruházás értéke 21 millió euró. Ezzel a régió legnagyobb mosógépgyártója már 1100 embernek ad munkát a szerbiai városban. Az első összeszerelő üzemet 2006-ban indította be a Gorenje a nyugat-szerbiai településen. A beruházás jelentőségét növeli, hogy a szlovén nagyvállalat valjevói gyárának mintegy 80 kis- és közepes vállalkozás dolgozik beszállítóként.

Az új gyártóüzemet Ivica Dačić kormányfő, Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter, Franjo Bobinac, a Gorenje igazgatóbizottságának az elnöke, valamint Stanko Terzić, Valjevo polgármestere nyitották meg.

Franjo Bobinac elmondta, hogy az új gyár üzembe helyezésével terveik szerint az idén már 800 ezer Gorenje-hűtőgép készülhet Valjevóban. Ezzel éves szinten megkétszerezik az itteni termelésüket. Az itt gyártott készülékek túlnyomó része a külföldi piacra készül. Bobinac megjegyezte, hogy a Gorenje négy szerbiai gyártóüzemében összesen 1500-an dolgoznak, s ide nincsenek is beleszámítva a szlovén vállalat szerbiai gyáraiba beszállító szerbiai kis- és közepes vállalkozások foglalkoztatottjai.

A Gorenje a hetedik legnagyobb szerbiai exportőr. A szlovén cég Zaječarban mosógépgyárat, Ópázován pedig bojlergyárat üzemeltet.