2024. április 19., péntek

Pótköltségvetés, leváltások, kinevezések

Az újvidéki képviselő-testület hétfői ülésén a legfontosabb téma a költségvetés kiigazítása volt, ezen kívül, napirendre tűzték a városi tanács művelődési bizottságának a tagjának, Branka Grbićnek a leváltását is.
Az ülésen a tervek szerint megválasztják a városi közvállalatok igazgatóit is, a Vojvodina sport – és üzletközpont igazgatóján kívül, mind ugyanazok a személyek maradnak a fotelben.
A Harmadik Szerbia képviselői, megpróbálták visszavonni a Grbić leváltására beterjesztett indítványt, de ettől az utolsó pillanatban elálltak.

Branka Grbić leváltását a Demokrata Párt kezdeményezte, miután a városi művelődési intézményeknek szánt támogatások elosztása botrányba fulladt. Grbić, aki a Harmadik Szerbia kádere, saját párttársai, vagy azok családtagjai által irányított szervezeteknek ítélte oda a támogatások nagy részét, több mint 13 millió dinárt.
Miloš Vučević Újvidék polgármestere kijelentette, nem csak Újvidéken, hanem Szerbiában is ez az első alkalom, hogy egy szakértői bizottság értékelése szerint választják ki az igazgatókat a közvállalatok élére.

-Nem mondhatom, hogy elégedett vagyok az eddigi igazgatók munkájával, de a szakértői bizottság így választott – mondta a polgármester, majd hozzátette, az, aki nem végzi kellőképpen a munkáját, leváltják.
Vučević kijelentette, nincs széthúzás a hatalmi koalíció berkeiben, erről megbizonyosodhat mindenki az ülés után.
-A költségvetés kiigazítása pozitív hatással lesz az újvidékiek életére, mert egy nagy befektetést sem állítottak le, és több pénz jut az oktatásra és a kommunális infrastruktúrára – magyarázta a polgármester.
A kiigazítás után több pénz jut majd a Lisje közvállalatnak, újabb földterületeket vásárolhatnak, ennek köszönhetően kibővítik a városi temetőt. A Városépítési Intézet is újabb pénzösszeghez jut, így folytathatják a szennyvízhálózat kiépítését Piroson, felújítják a Szentendrei út és a Partizán utca kereszteződését, megjavítják a Városi Múzeum tetőszerkezetét stb.

Erdély Lenke a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője elmondta, a városi költségvetés kiigazítása után a magyar érdekeltségű intézmények és szervezetek is megkapják a szokásos városi támogatást.
-Az ülés előtt tudtam meg, hogy azok az intézmények, és azok a művelődési egyesületek, amelyek városi és a környékbeli magyarság számára jelentősek, külön támogatásban részesülnek. Ez azt jelenti, hogy pl. a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület ugyanannyi támogatást kap mint tavaly, és ugyanígy a kátyi, a pirosi, és a budiszavai művelődési egyesületek is, valamint a Mozaik Televízió is. A szokásos támogatáson kívül, projekt alapú támogatásokra is elkülönítettek egy bizonyos összeget. Nem túl nagy összegről van szó, és habár szűkösen, de mégiscsak lehetővé teszi működésüket – mondta Erdély.
A képviselő-testület ülése lapzártakor még nem fejeződött be.