2024. április 24., szerda

Kisvárosi fesztivál

A Kanizsa Feszt értékelése

Minden nyári fesztiválnak megvan a maga varázsereje. Emlékszem, középiskolásként számomra a zentai Nyári Ifjúsági Játékok minden pillanata intenzív vibrálás volt. Idén, amikor először láttam meg a Kanizsa Feszt programját, azonnal egyértelmű volt a párhuzam. Őszintén örültem, hogy a vajdasági magyarok egyetlen nyári fesztiválja – ha csak egy része is – valamilyen formában továbbél. S nagyjából eddig tart az összehasonlítás, ugyanis a Kanizsa Feszt már egészen más – hangulatában és kivitelezésében is. Erről beszélgettünk Fejős Sándorral, a rendezvény egyik főszervezőjével, aki egyébként a zentai játékok szervezésében is részt vett.

– A zentai játékok egy kiválóan felépített, igényes rendezvény volt. Nem zavar az összehasonlítás. Sőt, igyekeztünk, hogy azt, ami ott működött, ide is elhozzuk. Lassan szeretnénk építkezni, ugyanis nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a városvezetéstől is, ezért valószínű, hogy jövőre is lesz Kanizsa Feszt. Tény azonban, hogy ennek a rendezvénynek nem lehet akkora látogatottsága, mint a zentai játékoknak. Itt első nap voltak a legtöbben, mintegy 2000 ember gyűlt össze, a jövőben pedig, ha sikerül elérni, hogy naponta 3000–3500 fő megforduljon a fesztiválon, én már elégedett leszek – mondta Fejős.

A Kanizsa Feszt egyik előnye, hogy nemcsak egy egyszerű zenei fesztivál volt. A változatos programok közül talán az a legszimpatikusabb, hogy igyekeztek a város jellegzetességeire építeni, ilyen volt a Dobó Tihamér tiszteletére rendezett tájképfestő verseny a gyerektanyán, vagy Losonc Rezső szoborkiállítása. A sportjátékok is népszerűségnek örvendtek, voltak olyanok, akik kizárólag az amatőr bajnokság miatt jöttek. Fejős Sándor büszke a népzenei sátor teljesítményére is, ahol mindhárom este 4-5 órán keresztül zenéltek állandó, népes közönség előtt. A hagyományápolás kapcsán meg kell említeni a kézműves foglalkozást, és azt a kezdeményezést is, hogy minden évben a fesztivál végén kopjafát állítanak majd. Szintén sikeres volt a Civil Pont is, ahol összesen kilenc szervezet képviseltette magát.

A fesztivál főattrakciója azonban elsősorban mégiscsak a zenei program volt, és általában a rock koncertek bizonyulnak a legnépszerűbbnek. Első nap az Ossian és a Beatrice zenekarok vonzották a legtöbb látogatót. A pénteki Sugarloaf és Dér Henrietta fellépését kevesebben tekintették meg, és Varga Miklós és az Időgép esetében is az ismert dalokat igényelte inkább a közönség. Szombaton este az utolsó fellépő, az Električni orgazam koncertjére voltak a legtöbben kíváncsiak. Összességében, kezdeményező, kisvárosi fesztiválként szépen helytállt a Kanizsa Feszt. A három nap alatt régi időket idéző módon megtöltötte a kanizsai strandot élettel.