2024. április 20., szombat

Középpontban a média

Nyári egyetem a Kanizsa Feszten

A Kanizsa Feszt keretein belül pénteken és szombaton délelőtt Nyári Egyetemet szerveztek, ahol első nap a történelem, második nap pedig a média jegyében hívtak előadókat. A szombat délelőtti előadások vendégei közül elsőként Balog László, a Közszolgálati Közalapítvány elnöke tartott előadást A közszolgálati média átalakulása Magyarországon címmel. Balog László elsősorban a változások előnyeit emelte ki. Elmondta, hogy a múltban egy-egy eseményre általában 10-15 embert küldtek el tudósítani, ezzel szemben mára egy sokkal jobban strukturált rendszert dolgoztak ki, hiszen minden eseményre egy stábot küldenek, az ezáltal megtakarított pénzből pedig új tartalmakkal, dokumentumfilmekkel, sporteseményekkel, színházi közvetítésekkel tudják megtölteni a műsorokat.

A műsorok szerkesztésében olyan koncepciót dolgoztak ki, hogy minden fontos eseményt az m1-en, vagyis a főcsatornán sugároznak, az m2 a magyar gyerekeknek szóló, erőszakmentes csatornává vált, és létrehozták a Duna Worldöt, amely az egész világon élő magyarság számára elérhető, Észak-Amerikától Új-Zélandig. A határon túli területeken csomópontokat hoztak létre, így az itt történő eseményeket is felölelik. Előadását követően Balog László felhívást intézett a határon túli alkotókhoz, hogy munkáikkal támogassák a magyar közszolgálati médiát, különösen, hogy – elmondása szerint – a dokumentumfilm-készítésben a magyarok nemzetközi hírnevet vívtak ki maguknak.

A határon túli együttműködés egyik ékes példája a vajdasági Pannon RTV, amelynek igazgatója, Bodzsoni István, a Nyári Egyetem előadójaként elmondta, hogy e nélkül az együttműködés és támogatás nélkül a Pannon RTV nem tudna fennmaradni. Nálunk ugyanis az új médiatörvény kimondja, hogy a kisebbségi médiumok nem lehetnek önkormányzati tulajdonban, ugyanakkor befektetőket nem tudnak találni, hiszen a televíziózás nem egy jövedelmező befektetés.

A Magyar Szó főszerkesztője, Varjú Márta a lap hetvenéves évfordulójára készülve építette fel előadását. Az aktuális problémák mellett történelmi visszatekintést kínált, hogyan indult, milyen feladatokat látott el, és milyen népszerűségnek örvendett a Magyar Szó az elmúlt hét évtized során. Mint mondta, jelenleg a lapszámeladás növelése a főcél, és bejelentette, hogy a jövő év a jubileum jegyében telik, ezzel kapcsolatban sok meglepetést tartogat majd az olvasóknak.

A Nyári Egyetem előadója volt még Újszászi Ilona, a Szegedi Egyetem Kiadó és Médiacentrum vezetője, aki az egyetemi sajtóról mint tudománynépszerűsítő eszközről tartott előadást.