2024. március 28., csütörtök

Színvonalas kiállítások szervezése a cél

Folyamatosan növekszik a vajdasági üzleti-gazdasági vásárok látogatottsága

A tartományi kormány – a gazdasági, munkaügyi és nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárság révén – az idén is támogatja a regionális és nemzetközi jellegű kiállítások megszervezését Vajdaságban. Részfinanszírozási támogatásról van szó, ami annyit jelent, hogy a titkárság a szervezési költségek legfeljebb ötven százalékát vállalja magára. Miután döntés született arról, hogy az idén melyik vásárok nyerik el a tartományi adminisztráció támogatását, pénteken hivatalosan is aláírták az erre vonatkozó szerződéseket.

Miroslav Vasin és Majláth Béla (Fotó: Ótos András)

Miroslav Vasin és Majláth Béla (Fotó: Ótos András)

A titkárság döntése értelmében hét vajdasági kiállításnak kedvezett most a szerencse. A Nagybecskereki Regionális Gazdasági Kamara egymillió dináros támogatásban részesült az INOCOOP innovációs és vállalkozói kiállítás megrendezéséhez, amelyre augusztus 29-én kerül sor. A Szabadkai Piacok Közvállalat másfél millió dinárt kapott a még június elején megtartott Szabadka 2013 elnevezésű nemzetközi regionális gazdasági kiállítás költségeinek fedezésére. Mint azt Miroslav Vasin gazdasági titkár elmondta, a megtartott rendezvényt a vállalkozók, beruházók nagy érdeklődése fémjelezte az idén, s nyolc állam üzleti világának részvevői képviseltették azon magukat. A mitrovicai Szerémségi Gazdasági Kamara számára 800 ezer dinárt hagytak jóvá az októberi és novemberi újpázovai gazdasági vásár céljaira. Október 11-étől vállalkozói „minikiállítást” szerveznek a nagykikindai töknapok keretében, melyhez a tartományi kormány 150 ezer dináros támogatást hagyott jóvá az önkormányzat számára. A Zombori Regionális Gazdasági Kamara az augusztus 31-i nemzetközi méhészeti kiállítás céljaira nyert százezer dináros támogatást, a Vajdasági Feltalálók Szövetsége pedig az újvidéki Tesla Fest elnevezésű nemzetközi tudományos-innovációs kiállítás megtartására kapott most 400 ezer dinárt. A topolyai község a szeptember 6-án startoló Top-Expo mezőgazdasági-ipari kiállítás és mesterségek vására céljaira nyert ezúttal 300 ezer dináros részfinanszírozási támogatást.

– Egyre nehezebb önerőből színvonalas projektumokat kivitelezni, amelyekre pedig nagy szükségünk van, akár létkérdésnek is nevezhetnénk ezeket. Nemcsak a rendezvények fenntartása a fontos, a valódi sikert azt jelenti, ha évről évre bővíteni tudjuk a felkínált tartalmat, ezt lehetne a színvonal növelésének tekinteni. Minél nagyobb teret kell biztosítanunk az érdeklődőknek: azoknak is, akik már régóta kiállítanak, s azoknak is, akik újnak számítanak. Abban kell bíznunk, hogy a termékskála folyamatosan növekedni fog – mondta el lapunknak a szerződés aláírását követően Majláth Béla, a topolya községi Mezőgazdaság- és Vállalkozásfejlesztő Alap igazgatóbizottságának elnöke.

A Top-Expo az idén jubilál, tizedszer szervezik meg a rendezvényt.

– Hosszú időszakról beszélhetünk, mely bizonyította a kiállítás létjogosultságát. Az igény továbbra is megvan. Abban bízok, hogy még a huszadikig is el fogunk tudni jutni, s akkorra minden a jelenleginél is magasabb szinten zajlik majd – közöle Majláth.

Újságíróknak nyilatkozva Miroslav Vasin titkár elmondta, hogy a tartományi kormány e pályázati ciklusban összesen 4,25 millió dinárt különített el a vajdasági vásárok, kiállítások költségeinek részfinanszírozására, s meggyőződését fejezte ki, hogy a hét támogatásban részesített rendezvény folytatni fogja majd a vásároknak azt a tradícióját, amelyik az elmúlt évek folyamán alakult ki Vajdaságban.

– A regionális kiállítások célja rámutatni arra, mit tud a befektetőknek, vállalkozóknak nyújtani az adott térség. Örömömre szolgál, hogy ezeknek a látogatottságuk folyamatosan növekszik, ami azt jelenti, hogy a megkötött üzletek száma is egyre nagyobb – fogalmazott Vasin.