2024. április 26., péntek

A Mladost vezetősége visszaélt helyzetével?

Marin Jaramazović cáfolja a művelődési egyesület jelenlegi vezetőségének vádjait

Miután májusban egyik napról a másikra vezetőségváltásra került sor a Mladost Művelődési Egyesületben, Aleksandra Vukmanović, az egyesület megbízott igazgatónője a napokban visszaéléssel gyanúsította meg a korábbi igazgatót, Marin Jaramazovićot. Mint a napokban a Mladost Művelődési Egyesületben megtartott sajtótájékoztatón kiemelték, a megbízott igazgatónő, illetve a könyvek átvizsgálásával megbízott bizottság elnöke, Simka Olajoš Nađ, bűnvádi feljelentést tettek Jaramazović ellen.

A sajtótájékoztatón összefoglalták az elmúlt időszak eseményeit, elmondták, hogy Marin Jaramazović a Mladost Művelődési Egyesület fennállásának 65. évfordulója alkalmából megtartott ünnepség után az akkori vezetőséggel együtt, valamint az egyesületben tevékenykedő tagok többségével elhagyta az egyesületet, és egy másik művelődési társasághoz mentek át.

Simka Olajoš Nađ, akit a Mladost vezetősége az egyesület üzletelésének felülvizsgálásával megbízott bizottság vezetésével bízott meg, a 2002 és 2012 között vezetett könyvelést vizsgálta át. A sajtótájékoztatón több hibára hívta fel a figyelmet, mint mondta, számos előnytelen szerződést kötött a volt igazgató az egyesület nevében, ugyanakkor a korábbi vezetőség távozásával bizonyos archív dokumentumok is eltűntek, csökkent az egyesület népviseleteinek és hangszereinek száma, amivel Marin Jaramazovićot terhelik.

Marin Jaramazović szerkesztőségünkbe eljuttatott levélben reagált a vádakra. Mint kiemelte, az elhangzott vádak nincsenek megalapozva, és nem felelnek meg a valóságnak. Részletezve viszonyát a Mladost egyesülettel, elmondta, hogy 30 évvel ezelőtt itt tanulta meg az első tánclépéseket, illetve sajátította el tánctudását. Majd 2002-től 2012-ig vezette ezt az intézményt. Rámutatott, tevékenysége alatt a szerény körülmények ellenére növelte az egyesület tagságát, valamint a fellépések számát, ugyanakkor gyarapította a hangszerek és a népviseletek számát is. De kötődése ellenére az elmúlt egy évben már nem találta itt helyét.

– Felelősségteljesen állítom, hogy soha nem követtem el semmilyen bűncselekményt, és nem is tulajdonítottam el a Mladost Művelődési Egyesület tulajdonát, éppen ezért támogatom az új bizottság kezdeményezését, vagyis hogy az illetékes szervek vizsgálják ki az egyesület könyvelését abban az időszakban, amikor én vezettem az egyesületet, de ugyanezt tegyék meg az előttem és utánam tevékenykedő vezetők esetében is – emelte ki a levelében Marin Jaramazović.

Marin Jaramazović egy évvel ezelőtt távozott az egyesület igazgatói posztjáról, de folytatta munkáját a Mladost Művelődési Egyesületben. Mielőtt innen távozott, az Arija Művelődési Központ művészeti igazgatójának nevezték ki.