2024. március 28., csütörtök

Snowden feleségül venné az orosz kémnőt

Edward Snowden, a titkos amerikai adatgyűjtés kiszivárogtatása miatt kémkedéssel és hazaárulással vádolt informatikus kész megfontolni Anna Chapman, a hírhedt orosz kémnő házassági ajánlatát, hogy menedékjogot kaphasson Oroszországban – írta pénteken az Interfax orosz hírügynökség.

„Elvenném Chapmant minden ellenére. Istenem, csak nézzetek rá!” – válaszolt a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott a Twitter internetes közösségi oldalon az egyik levelezőpartner kérdésére.

Az orosz hölgy ugyancsak a Twitteren üzent csütörtökön az amerikai hatóságok által üldözött Snowdennek. Chapman azt ajánlotta fel az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottjának, hogy vegye őt feleségül. A 30 éves, csinos nő egyike volt annak a tíz, az Egyesült Államokban leleplezett és kémkedéssel vádolt – úgynevezett „alvó” – ügynöknek, akiket 2010 nyarán toloncoltak vissza Oroszországba a hidegháború utáni időszak legnagyobb kémcseréjének keretében. Chapman az egyik moszkvai bank „reklámarca” lett, és rendkívül jó körülmények között él.

Az Interfaxnak egy Edward Snowden helyzetét jól ismerő, név nélkül nyilatkozó személy kifejtette, hogy ha az amerikai férfi házasságot kötne Anna Chapmannal, akkor ezzel törvényes alapot teremtene arra, hogy orosz állampolgárságot kérjen, és ennek megfelelően állami védelem járna neki új tartózkodási helyén. Szerinte a házasság lehetősége azután vetődött fel, hogy az Egyesült Államok hatóságai elől menekülő amerikai informatikus patthelyzetbe került.

Az ugyancsak 30 esztendős Edward Snowden az orosz hírügynökség közlése szerint továbbra is a moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitvárójában tartózkodik. Június 23-án érkezett az orosz fővárosba Hongkongból, ahol információkat szivárogtatott ki az amerikai titkosszolgálatok internetes és telefonos adatgyűjtési gyakorlatáról.

Az amerikai férfi 21 országtól, közöttük Oroszországtól kért menedéket, de az utóbbit kedden visszavonta, miután Vlagyimir Putyin elnök közölte, hogy ennek érdekében fel kell hagynia az Egyesült Államoknak való „károkozással”.

Bolívia befogadta volna Snowdent, ezért Evo Morales elnöknek a gázexportáló országok moszkvai csúcstalálkozójáról hazatérő, Bécsben leszállásra kényszerült különgépét szerdán át is kutatták az osztrák hatóságok, de nem találták rajta az amerikait. Ez az eset nemzetközi diplomáciai botrányt váltott ki.