2024. április 16., kedd

Elfogadták a költségvetés módosítását

Az államháztartási hiány 46 százalékkal nagyobb az eredetileg eltervezettnél

A Szerbiai Képviselőház pénteken megszavazta az idei költségvetés módosítását. Az államháztartási hiány 46 százalékkal emelkedett és így 178,3 milliárd dinárt tesz ki. Az eredetileg tervbe vett 3,6 százalék helyett ez a bruttó hazai termék 4,7 százaléka. A költségvetési bevételeket 873,4 milliárd dinárban határozták meg, ami 92,3 milliárd dinárral kevesebb az eredetileg eltervezetteknél. A kiadások 1 051,4 milliárd dinárt tesznek ki.

A költségvetési hiány nagyságáról beszélve a parlamenti vita során Mlađan Dinkić pénzügyi és gazdasági miniszter közölte, hogy az továbbra is magasnak tekinthető, ennél alacsonyabbat azonban a jelen körülmények között egyszerűen nem tudtak meghatározni. Arra emlékeztetett, hogy a gazdasági szubjektumokkal, szakszervezetekkel és szakértőkkel folytatott egyeztetéseket követően a kormány elfogadott egy olyan reformokat tartalmazó intézkedéscsomagot, amelynek a költségvetés módosítása csupán egy részét képezi. Mivel az adót nem fogják növelni, a kiadások csökkentése, a jelenlegi illetékek nagyobb arányú megfizettetése, illetve a közszférán belüli rendszerszerű takarékossági intézkedések végrehajtása révén érték el a költségvetés kiadási oldalán szereplő összeg mérséklését, mondta Dinkić, majd hozzátette, hogy az elfogadott reformokat egyidejűleg kell végrehajtani ahhoz, hogy valódi eredményeket lehessen felmutatni.

A módosítás után az állam idén 761,5 milliárd dinár adóbevételre számít. Ez 75,6 milliárd dinárral kevesebb a tavaly év végén eltervezettekhez képest. Az áfa-bevételeket 404 milliárd dinárban határozták meg, a polgárok jövedelmi adójából befolyó bevételt 48,4 milliárd dinárban, a vállalatok nyereségadóját pedig 48,1 milliárd dinárban.

A pótköltségvetés 0,5 százalékos bér- és nyugdíjemelést helyez kilátásba októberben, valamint jövő év áprilisában, majd 2014 októberében 1,5 százalékkal tervezi emelni az állam a béreket a közszférában és a nyugdíjakat. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a következő másfél évben nem kell a fizetések és a nyugdíjak befagyasztására számítani, de azok csakis az államkassza lehetőségeihez mérten emelkedhetnek majd.

A költségvetés módosítása a korábbiakhoz képest 320 millió dinárral többet hoz a művelődési minisztérium számlájára, a sportügyi tárca költségvetése azonban változatlan.

Az ellenzéki pártok képviselői nem szavazták meg a pótköltségvetést, mert mint mondták, az zsarolás eredménye, valamint ötletszegény és javíthatatlanul rossz.

A szavazást követően a képviselők a napirenden szereplő többi beterjesztésről vitáztak, vagyis egyebek mellett a költségvetési rendszerről, valamint a nyugdíj és rokkantsági biztosításról szóló törvények módosítási javaslatairól. A költségvetési rendszerről szóló törvény módosítása egyéb megtakarítási lehetőségeket is tartalmaz, így például a közszféra alkalmazottait összegző jegyzék elkészítése révén átláthatóbbá válnak ezek a kiadások, valamint bevezethetik a központosított bérkiosztást is, mondta korábban Dinkić.