2024. április 20., szombat

Nem tágítanak a munkások

Hétfőtől általános sztrájk lépett életbe az újvidéki Stan közvállalatban. A szakszervezet követeli a közvállalat megbízott igazgatójának, Ilija Trninićnek a leváltását, a munkások elmaradt béreinek és útiköltségeinek a kifizetését, valamint a fizetett szabadság szabályozását.

Az általános sztrájk alatt, a munkások tiszteletben tartják az ilyen esetben előírt munkakötelezettségeiket.
Trninić szerint a dolgozók elenyésző százaléka sztrájkol, míg a szakszervezet vezetősége elmondása szerint majdnem az összes munkás csatlakozott a munkabeszüntetéshez.
A szakszervet vezetősége közleményében többek között az áll, elviselhetetlenek a munkafeltételek, múlt pénteken a közvállalat számláját is zárolták, mert 35 millió dinár hiány keletkezett, a dolgozók nem járhatnak személygépkocsival a terepre, mert nincs pénz üzemanyagra, így kénytelenek gyalog járni a várost.
Pénteken a dolgozók kézhez kapták az áprilisi bruttó fizetésüket, két héttel ezelőtt pedig az áprilisi fizetés nettó összegét fizették ki.
-Nem lehetünk biztosak, milyen kifizetések történtek, mert nem kaptunk elszámolási kimutatást jövedelmünkről – mondták a sztrájkbizottságban.
A városi kommunális szakszervezet szerint a dolgozók követelése jogos, és a sztrájk is a törvénnyel összhangban zajlik. A szakszervezet vezetői kifejtették, nem a városi hatalommal van gondjuk, hanem a Stan vezetőségével, akik tönkretették a közvállalatot. A sztrájkot a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége is támogatja.
Aleksandar Bašić a városi tanács kommunális bizottságának a tagja elmondta, közvetítő szerepet vállalt el a sztrájkbizottság és a közvállalat vezetősége között. Szerinte a megbízott igazgató leváltásáról csak a következő városi képviselő-testületi ülésen lehet beszélni.
-A város segíteni szeretne a Stan közvállalaton, ezért is bízta meg a városi kémények és a közvilágítás karbantartásával - mondta Bašić. Hozzátette, a közvállalatban az elmúlt öt évben öt igazgató váltotta egymást, ezért a város úgy döntött, egészséges alapokra helyezi a Stan alapjait. Ezt nem csupán a meglévő 374 munkás miatt teszi, hanem az újvidékiek miatt is, mert a Stan a város épületeinek több mint 65 százalékát gondozza.
Ilija Trninić megbízott igazgató szerint a sztrájk nem megalapozott és törvényellenes, a leváltásáról pedig nem a szakszervezet dönt, hanem a városi képviselő-testület, amelyet Újvidék polgárai választottak meg.
-A közvállalatban azok a dolgozók sztrájkolnak, akik nem tudják felfogni, hogy elmúlott a csalások, lopások és a lustálkodások ideje, ezt többé nem toleráljuk. A nyomások ellenére, semmit sem változtatok eddigi elképzeléseimen, mert biztos vagyok abban, hogy a vállalat és a polgárok érdekeit képviselik – olvasható Trninić közleményében.