2024. március 28., csütörtök

Az idősek testi és lelki támogatására

Házi ápolásra, gondozásra tizenöt személyt alkalmaz a topolyai egészségház

Az idős korban jelentkező, valamint a munkanélküliségből felmerülő gondokra is orvoslást jelent – még ha időleges jelleggel is – a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szolgálat közmunkaprogramja. Jóvoltából az egészségház júliustól öt hónapon keresztül tizenöt személyt alkalmazhat a Topolya község területén élő hatvanöt évesnél idősebb személyek házi ápolása, gondozása céljából.
A fentiekről dr. Agyánszki János, az egészségház igazgatója tájékoztatott azon a  fogadáson, ahol ünnepélyes keretek között a Topolya kö

zség területén élő, a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szolgálat nyilvántartásában szereplő, júliustól munkaviszonyt létesítő tíz egészségügyi nővérnek és öt gondozónak személyesen adta át munkaszerződését. Őket az elkövetkező öt hónapban a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szolgálat közmunkaprogramjának keretében a 65 évnél idősebb személyek házi ápolása és gondozása keretében alkalmaznak a község területén mintegy ötven hatvanöt évnél idősebb járó- és fekvő beteg ellátásánál.
– Négy-öt éve folytatjuk ezt a közösségünkben rendkívül pozitív visszhangot keltő gyakorlatot. Ezidáig soha ilyen nagy számban és ilyen hosszú időtartamra nem tudtunk alkalmazni dolgozókat a program keretében, az elmúlt évben négy dolgozó működött három hónapon keresztül abban a tevékenységi körben, amelyben 2013-ban tizenöt alkalmazott lát el feladatokat öt hónapon keresztül. Reméljük, azok, akik végzik, és azok is, akiknek a javára a segítségnyújtás történik, elégedettek lesznek. A tíz egészségügyi nővér, öt gondozónő munkáját dr. Agyánszki Rózsa, a topolyai egészségház általános osztályának főorvosa vezette háromtagú koordinációs csoport felügyeli. A tizenöt alkalmazott munkájáról napi szinten vezetnek nyilvántartást – nyilatkozta az igazgató.
Az egészségügyi nővérek és gondozók napi szinten három személyt keresnek fel otthonukban. Az egészségügyi nővérek többek között vérnyomásmérést végeznek, szaktanácsadást nyújtanak, ellenőrzik a gyógyszeradagolás menetét, gondot fordítanak arra is, hogy ellenőrizzék: egy-egy szakorvosi ajánlás mennyi időre szól, rendelkeznek-e az idős személyek érvényes beutalókkal. A gondozók az ellátottak személyes higiéniai szükségleteinek kielégítésében segédkeznek, valamint az ápoltak szűkebb környezetének tisztán tartásában és a bevásárlásban is szerepet tudnak vállalni. Mindezen feladatvállalás mellett nem utolsósorban az idős, gyakran magányosan élő polgártársaink egyedüllét-érzésén is enyhítenek. Bérüket a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szolgálat biztosítja, egyénenként nettó huszonnégyezer dináros juttatásban részesülnek.