2024. április 25., csütörtök

Az élet nem állhat le!

Kevés pénzből gazdálkodni – ez maradt az újvidéki Petőfinek, miután az idei évre a város 300 ezer dinárt ítélt oda szerteágazó tevékenységére

Mire fordítják az újvidéki és környékbeli művelődési egyesületek azt a pénzt, amit az idei városi pályázatokon nyertek? Mire futja majd, hiszen a pályázati beadványok egy része szerepelt csak sikerrel? – ezekre a kérdésekre kerestük a választ hétvégi számunk művelődési oldalán. És tesszük ezt most is, kérdéseinkre ezúttal az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnök asszonya válaszol. Az újvidéki magyarságot felölelő, székhellyel, több jól működő szakosztállyal és alkalmazottakkal rendelkező egyesület 300 ezer dinárt nyert el a pályázaton.

– Nagyon kevés ez a pénz mindahhoz, amit mi az elnökséggel az idei évre megálmodtunk – nyilatkozta Ladisity Melinda elnök. – Miután hírét vettük a végeredménynek, összeültünk, és annyiban maradtunk, hogy az élet nem állhat le, ha szerényebben is, de minden tervünket véghezvisszük. Talán több segítségre, támogatóra lesz szükség, de megpróbáljuk önerőből megvalósítani a célkitűzéseket. Legnagyobb fejtörést a rezsiköltség és két alkalmazottunk javadalmazásának előteremtése jelenti, mivel a többi munkát ebben az egyesületben is önkéntesen végezzük. A pályázatoknál sem igen veszik figyelembe ezt a fajta igénylést.

A múlt pénteki ballagási ünnepséggel gyakorlatilag lezárult az év első fele az egyesület életében, kis „szünidő” következik. Az egyesület telepi székházának ajtajára kisebb lakat került, ennek azonban senkit sem kell megtévesztenie, hiszen körülbelül három hétig lesz ott. Július 22-étől 26-áig ugyanis megtartják a hagyományossá váló nyári tábort, amely nappali foglalkozást biztosít közeli húsz helybeli és környékbeli fiatalnak.

– A kecskeméti Csörömpölő együttes biztosítja a zenés, táncos foglalkozásokat, Fődi Éva a képzőművészeti foglalkozást vezeti majd, de kardforgatással, középkori harci játékokkal is megismerkedhetnek a gyerekek a Szent Longinus csapatának irányításával. Ezt követően augusztus 20-án Szent Isván napját szeretnénk népünnepéllyé tenni, majd őszre a Petőfi Napokat is megtartani. Az őszi-téli időszak különösen gazdag nálunk a Petőfiben, nem hagyhatjuk ki a Mikulás-napi, a karácsonyi, szilveszteri... terveinket. Mindent meg fogunk tenni, hogy akár más forrásból merítve is, ne kelljen egy programunkat sem lemondani a pénzhiány miatt, noha ebből a pénzből nagyon kevésre futja.