2024. április 20., szombat

„A kormány tartsa be az ígéretét!”

A minisztérium szerint létszámleépítésre van szükség a Galenikában

A Galenika gyógyszergyár két szakszervezete felszólította a kormányt, hogy tartsa be ígéretét és a bankokkal karöltve tegye lehetővé, hogy a gyógyszergyár rendszeresen fizessen a beszerzőknek, és hogy folyamatosan elő tudja állítani a kívánt mennyiségű gyógyszert. A gyógyszergyárban működő Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége és a Függetlenség Szakszervezet képviselői emlékeztettek arra, hogy a június 12-én és 14-én folytatott tárgyalásokon a kormány támogatást ígérte a Galenikának.

Zoran Pantelić, a cégbeli Függetlenség Szakszervezet elnöke kiemelte, hogy a kormány a tárgyalásokon 3 millió eurót ígért nyersanyag-vásárlásra, ha a Galenika 20 százalékos megtakarítást ér el. A 3 millió eurós kölcsön lehetővé tenné, hogy ellássák a hazai piacot azokkal a gyógyszerekkel, amelyekből jelenleg hiány van – mondta Pantelić. A szakszervezet igazgatója kiemelte, hogy csupán a Galenika állít elő 32 olyan gyógyszert, amelyeket egész Szerbiában más nem gyárt. A gyár szakszervezeteinek képviselői közölték, hogy állami garanciával támogatott hiteleket kaptak, de ha nem tudnak folyamatosan termelni, akkor képtelenek visszafizetni a kölcsönt. A Galenika évente 10 millió eurós hasznot valósít meg Szerbiának, és folyamatos gyógyszerellátást biztosít a polgárok számára – állítják a szakszervezetek képviselői.

A gazdasági és pénzügyminisztérium szerint semmilyen ígéreteket nem adtak a Galenikának. Felszólították a gyógyszergyárat, hogy hozza nyilvánosságra a munkaerő-felesleg pontos számát. Korábban a Galenika tagadta, hogy ezer dolgozóra nincs szüksége, csupán néhány száz foglalkoztatottat ismert el munkaerő-feleslegként, őket azonban önkéntes alapon bocsátanák el.

A minisztérium továbbra is azt állítja, hogy a gyógyszergyár addig nem tudja rendezni adósságait, amíg tart a létszámleépítés. Szerbia polgáraitól nem várható el, hogy fizessék a Galenika rossz igazgatási politikájának árát, és megtöltsék a gyógyszergyár kasszáját – áll a gazdasági és pénzügyminisztérium közleményében. A foglalkoztatottak számát a jelenlegi 2000-ről 1200-ra kellene csökkenteni, ez optimális lenne a Galenika számára – üzenik a minisztériumból.