2024. április 25., csütörtök

Buszokat vett a Severtrans

Tíz kiváló minőségű használt autóbuszt vásárolt a restrukturálás alatt álló zombori Severtrans utasforgalmi vállalat Hollandiában. A járművek tíz évet futottak, és azért vonták ki őket a forgalomból, mert Hollandiában érvénybe lépett az Euro 5 károsanyag-kibocsátási norma, ezek a buszok viszont Euro 3-as besorolásúak. A járművekért két év leforgása alatt havi részletekben összesen mintegy 400 000 eurót kell fizetnie a zombori cégnek.

– Tekintettel a Severtrans jogi helyzetére, nem kaphattunk bankgaranciát, de az utóbbi félév gazdasági eredményeit figyelembe véve a holland VDL vállalat lehetővé tette a vételár részletekben való törlesztését – mondta Nenad Ćelić igazgató. – A járművek légkondicionáltak, télen normálisan fűthetők, műszaki állapotukról mestereink a helyszínen győződtek meg. Lefedjük velük a környező települések igényeit, végre a gyerekek és a többi utas kényelmesen és biztonságosan juthatnak el a falvakból a városba.

A Severtrans és a VDL tárgyalásai januárban kezdődtek, a Privatizációs Ügynökség június végén engedélyezte a járművek megvásárlását, és két napra rá már meg is érkeztek a buszok. Még le kell őket vámoltatni, alaposan átnézni, ezt követően kerülnek forgalomba.

A városvezetés azt tervezi, hogy a diákutaztatás mellett a városban dolgozó falusi lakosok szervezett utaztatását is megoldja a vállalatok és a Severtrans közti egyeztetéssel, amivel kényelmes közösségi közlekedés mellett anyagi megtakarításra is számít, illetve enyhíteni óhajt a város parkolási gondjain.