2024. március 28., csütörtök

A fuvarosok tiltakozása

Tegnap több száz tehergépkocsi és nyerges vontató vonult végig Nagybecskereken, vezetőik pedig fülsiketítően tülkölve tiltakoztak a fuvarozók áldatlan helyzete miatt. A nehézjárművek az Újvidék felőli bejárattól indultak el, majd a tiltakozó menet a belgrádi úton áll meg. A járműveket itt leparkolták, a tiltakozás részvevői pedig bejelentették: nincs kizárva, hogy Belgrád felé veszik az utat. Minden attól függ, hogy az illetékesek méltányolják-e panaszaikat. A megmozdulást a Szerbiai Fuvarozók Egyesülete szervezte, amelynek képviselői elégedettek a résztvevők számával. Értékelésük szerint tegnap Nagybecskereken gyakorlatilag leállt a búza átvétele.

A tehergépkocsi-tulajdonosok az alacsony fuvarozási díj miatt tiltakoznak, amely a 2010. évi szinten van, miközben az üzemanyag literenkénti ára 118 dinárról 147 dinárra emelkedett. De sok egyéb, őket érintő kiadás is növekedett. Nemcsak, hogy nem keresnek a fuvarozással, hanem alapvető kiadásaikat sem képesek fedezni. Mint mondják, nincs szándékukban szabotálni a búza betakarítását, de a helyzet tarthatatlan.

– A nagy kompániák szinte ingyen veszik meg a búzát a paraszttól, mi gyakorlatilag úgyszintén ingyen fuvarozunk nekik, ők pedig vásárolják a földet, építik a silókat, terebélyesednek, már megvették a fél országot. Másrészt a mi áldatlan helyzetünk nem tegnap óta tart – mondta Goran Anđić eleméri fuvarozó.