2024. április 19., péntek

Elnöki tanácsadó: Katonai puccs zajlik Egyiptomban

Koalíciós kormánnyal oldaná meg a válságot az államfő

Koalíciós kormány létrehozását javasolta szerdán az egyiptomi belpolitikai válság megoldására Mohamed Murszi elnök, aki továbbra sem hajlandó lemondani. Az elnök „egyértelmű és biztos menetrendet ajánlott, amely az egyiptomiak által létrehozott alkotmányos legitimitáson nyugszik”. Murszi szerint az ideiglenes koalíciós kormány nemzeti konszenzus eredményeképpen jönne létre, és a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásokig irányítaná az országot. Közleményében az államfő hangsúlyozta, hogy a választások által biztosított legitimitása jelenti az egyetlen védelmet az erőszakkal és az instabilitással szemben.

Délután 5 órakor lejárt a hadsereg ultimátuma, amelyben a fegyveres erők főparancsnoka, Abdel-Fattah asz-Szíszi azt követelte az államfőtől, hogy tegyen eleget a népakaratnak, vagy a katonaság életbe lépteti „a jövőre vonatkozó saját menetrendjét”.

Az utóbbi napokban több millió tüntető követelte Murszi távozását.

Eközben Szíszi vallási vezetőkkel és ellenzéki vezetőkkel – köztük Mohammed el-Baradeivel, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatójával és az ellenzéki csoportokat összefogó Június 30. Front szóvivőjével – találkozott a kairói védelmi minisztériumban. A tárgyalásra a szalafita an-Núrt és a Muzulmán Testvériség tömörülését, a Szabadság és Igazságosság Pártját is meghívták, de képviselőik nem mentek el a megbeszélésre.

A minisztérium épülete előtt több ezer, míg a szimbolikus jelentőségű Tahrír téren több százezer tiltakozó gyűlt össze. A délután folyamán Egyiptom-szerte megmozdulások zajlottak az elnök hívei és ellenzői között. Az egy hete tartó demonstrációkban már 47-en vesztették életüket.

Katonai puccs zajlik Egyiptomban – állította szerdán Esszam el-Haddad, Mohamed Murszi elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

„Egyiptom érdekében és a történelmi hitelesség kedvéért hívjuk a folyamatot annak, ami, katonai puccs” – írta a Facebook közösségi hálón Haddad, aki attól tart, hogy ezek lehetnek az utolsó szavai az oldalon.

Katonaság zárta körül este Kairóban azt a laktanyát, ahol Mohamed Murszi egyiptomi államfő egyik irodája van. Az elnök híveinek gyűléseinél páncélosok vonultak fel – jelentették szemtanúkra hivatkozva a hírügynökségek. A hadsereg a laktanyát szögesdróttal vette körül, és lezárt minden oda vezető utat. Úgy tudni, hogy Murszi a nap folyamán az épületben dolgozott. Csapatokat, valamint több tucat páncélozott járművet vezényeltek ki a városnak azokra a pontjaira is, amelyeken iszlamista tüntetők tízezrei készülődnek az elnök támogatására.

A Tahrír téren százezrek várnak a fegyveres erők bejelentésére arról, hogy milyen eredményre jutottak a tárgyalásokon az ellenzék fő erejével és más politikai, vallási és ifjúsági szerveződésekkel.

Közben a helyi biztonsági szervek közölték: a hadsereg páncélozott harcjárművei őrzik az egyiptomi állami televízió székházát, és azok az újságírók, akik nem vesznek részt az élő műsor készítésében, elhagyták az épületet.

Az egyiptomi elnök szerdára virradó éjjel drámai hangú tévébeszédben utasította el az ellenzék által követelt lemondását. Mohamed Murszi visszautasította a hadsereg ultimátumát is. A fegyveres erők főparancsnoksága viszont megerősítette, hogy kitart a beavatkozást kilátásba helyező fenyegetése mellett. Mind az egyiptomi hadsereg vezetői, mind Murszi elnök jelezte: akár a halálukig is elkötelezték magukat saját ügyük mellett.

Eközben biztonsági források elmondták: az egyiptomi elnöknek és az őt támogató Muzulmán Testvériség több tagjának megtiltották, hogy elhagyják az országot, mivel gyanúsítottak egy 2011-es börtönlázadás ügyében zajló nyomozásban. A tiltólistán a testvériség legfelsőbb vezetője, Mohammed Badie, valamint helyettese, Hajrat as-Sáter neve is szerepel.

Az ügyészség szerint a Kairótól 70 kilométerre északnyugatra található Vádi Natrúni fegyházból a Muzulmán Testvériség, valamint a Hamász szélsőséges palesztin, illetve a Hezbollah libanoni síita szervezet segítségével szöktek meg a foglyok 2011 januárjában.

Az egyik ellenzéki párt felkérte a hadsereget, hogy védje meg az egyiptomiak életét az „őrülten” viselkedő Murszi elnöktől.

„Arra kérjük a hadsereget, hogy védje meg az egyiptomiakat, mivel Mohamed Murszi elnök elvesztette az eszét és polgárháborúra bujtogatja a lakosságot” – tette közzé Mohamed el-Baradeinek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt vezetőjének ellenzéki pártja. A párt közleménye szerint a hadsereg beavatkozása nem katonai puccsot, hanem emberéletek megmentését jelentené.

SZEXUÁLIS TÁMADÁSOK A TAHRÍR TÉREN

Csaknem száz, a kairói Tahrír téren és környékén történt szexuális támadásról számolt be a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet az egyiptomi elnök elleni tüntetések kísérőjelenségeként. A New York-i székhelyű szervezet június 28-a, vagyis a Mohamed Murszi elnök lemondását követelő tömegtüntetések kezdete óta legalább 91 támadásról értesült a szexuális bűncselekmények ellen küzdő helyi szervezetektől.

Az áldozatok által leírt leggyakrabban előforduló forgatókönyv szerint fiatal férfiak egy csoportja kiválaszt egy nőt, bekeríti, majd megtámadja: letépi a ruháit, vagy megerőszakolja. Néhány esetben a földön vonszolják végig az áldozatot, hogy egy „közönségtől” távol eső helyen erőszakoskodjanak vele.

A HRW jelentése szerint fémlánccal, bottal vagy bútordarabokkal verték meg az áldozatokat, de késeléses esetekről is beszámoltak. Több szerencsétlenül járt nőt is kórházba kellett szállítani.

A közlemény sajnálattal veszi tudomásul, hogy a kormányzat nem törődik az egyáltalán nem új keletű problémával, így a felelősök büntetlenül maradnak. A rendőrség nincs jelen a Tahrír téren, és ez szintén kapóra jön az elkövetők számára. Néhány csoport egyébként hónapok óta próbálja megvédeni a nőket a tüntetések során, és feljegyzik az agresszív támadásokat.

Az egyiptomi forradalom 2011-es kitörése óta több külföldi újságíróval szemben is követtek el hasonló bűncselekményeket. 2011 novemberében a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet nem javasolta női újságírók Egyiptomba küldését.