2024. április 19., péntek

„Nem a dátum a legfontosabb”

Szerbiára kulcsfontosságú reformok végrehajtása vár, középpontban az igazságüggyel és a korrupció ellenes küzdelemmel

François-Xavier Deniau, Franciaország belgrádi nagykövete nem érti, hogy miért emlegeti mindenki a csatlakozási tárgyalások megnyitásának dátumát, amikor ennél a kérdésnél sokkal fontosabbak a Szerbiára váró belső reformok. Franciaország azért támogatta a tárgyalások megkezdése dátumának kitűzését, mert bízik benne, hogy Szerbia tiszteletben tartja majd a megállapodásokat.

– Őszintén szólva csodálkozom, hogy az utóbbi hetekben ekkora közérdeklődés kísérte a dátum kitűzését. Azt megértem, hogy a szerb kormány minél hamarább kívánja megkezdeni a tárgyalásokat. Ugyanakkor néhány hónap múlva már senki nem fog emlékezni erre a dátum körüli találgatásra és őrületre, hiszen nem ez a valós kérdés. Néhány hónap nem fogja megváltoztatni Szerbia jövőjét. Most az a legfontosabb, hogy Szerbia komolyan álljon hozzá a rá váró jelentős reformok végrehajtásához. Függetlenebbé és hatékonyabbá kell tenni a szerbiai igazságügyet, még hevesebben kell küzdeni a korrupció ellen, a médiumokat meg kell védeni a politikum befolyásától és konkurens gazdaságot kell kiépíteni. Ezek a kulcsfontosságú témák és állomások a Szerbia fejlesztésének útján. Az EU kevésbé cél és sokkal inkább eszköz ezen az úton. Franciaország Szerbia oldalára állt Brüsszelben, mert bízik abban, hogy az ország vezetősége képes lesz tartani magát ahhoz, amire elkötelezte magát – részletezte Deniau.

A francia nagykövet elismerte, hogy Szerbia már eddig is igyekezett megtenni a szükséges lépéseket az igazságügy területén, ugyanakkor még sok a tennivaló. Deniau szerint a szerbiai bírák addig nem lehetnek függetlenek, amíg a köztársasági képviselőház nevezi ki őket. Ahhoz, hogy ez ezentúl ne így legyen, módosítani kell az ország alkotmányát, tette hozzá, mondván, hogy a szerbiai igazságügy sem az ország polgárainak igényeit, sem a gazdaság igényeit nem elégíti ki.

A nagykövet elégedetten nyugtázta, hogy parlament elé került az igazságügy reformjának stratégiája.

– A lényeg azonban itt sem a dokumentum, hanem az, hogy az érintettek végrehajtsák a leírtakat. Azt is megfigyeltem, hogy Szerbiában a kelleténél sokkal gyakrabban módosítják a jogszabályokat, ez pedig ahhoz vezet, hogy az igazságügy egyre kevésbé hatékony. Ami a korrupciót illeti, azt a hatalom minden szintjén keresni kell, hogy azután fel lehessen számolni. A korrupció az igazságügyi rendszerbe is beépült. A szervezett bűnözés és az emberkereskedelem elleni küzdelem egyre hatékonyabban valósul meg Szerbiában – értékelte Deniau.

A francia nagykövet a folytatásban arról beszélt, hogy miután az EU megkezdi a tárgyalásokat Szerbiával, a külföldi beruházók nagyobb biztonságban érzik majd magukat az országban, és ez hamarosan az üzleti légkörön is érezhető lesz.

Svédország külügyminisztere, Carl Bildt szintén arról beszélt, hogy a szerb államvezetőknek most a belső reformok végrehajtására kell összpontosítaniuk. Szerbia egy új fejezetet nyitott meg, és hamarosan megkezdi a tárgyalásokat, amelyek évekig tartanak majd, hangsúlyozta Bildt, mondván, hogy a tárgyalási fejezetek feldolgozásával párhuzamosan zajlanak majd a reformfolyamatok.

Bildt szintén abbéli reményét fejezte ki, hogy Ivica Dačić miniszterelnök és Aleksandar Vučić kormányfő-helyettes tartják magukat ígéreteikhez. A svéd diplomácia vezetője leginkább a szerb gazdaság miatt aggódik. Talán ezen a területen a legsürgetőbbek a reformok, hiszen a polgárok jobb életet követelnek, véli.

Vincent Degert, az EU szerbiai küldöttségének vezetője úgy véli, hogy az európai integrációs úton haladva Szerbia hamarosan egy igen nagy lépést fog megtenni. Degert arra is emlékeztetett, hogy iparának köszönhetően Szerbia a XIX. században valamilyen módon tagja volt az európai családnak. Az EU küldöttségének vezetője megerősítette, hogy jövő héten Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Štefan Füle bővítési biztos is Belgrádba utaznak, ahol az európai integráció témájában folytatnak majd tárgyalásokat a szerb államvezetés képviselőivel.

Az integráció és a csatlakozási tárgyalások témájához kapcsolódóan szerdán Bojan Pajtić tartományi kormányfő is nyilatkozott, és azt kérte, hogy a majdani szerbiai tárgyalócsoportban a vajdasági hatalmat képviselő tagoknak is biztosítsanak helyet. Azok a területek miatt, amelyek felett Vajdaságnak van hatásköre, a tartománynak is képviseltetnie kell magát a tárgyalócsoportban, mondta.

Vajdaság erős ütőkártya lehet Szerbia kezében a tárgyalások során, véli Pajtić, aki szerint a tartomány képviselői elsősorban a nemzeti közösségek és a nők védelmének, a gazdaság fejlesztésének, valamint az információs technológia és az egyetemek fejlesztésének témájában segíthetnék a tárgyalásokat.