2024. március 28., csütörtök

Régi hangok, új környezet

A Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségében munkatársakra lenne a legnagyobb szükség

A hétvégén a Szabadkai Rádió mindhárom szerkesztősége átköltözött az új épületbe, és immár a Raichle Ferenc parkból sugározzák a műsort, a berendezkedés azonban még nem zárult le teljesen, hiszen még szükség van apróbb simításokra, és folyik az irodák otthonosabbá tétele is.
A Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségében is gőzerővel folyik a munka, a két irodahelyiség között folyamatosan ingáznak az újságírók, és próbálják szokni az új helyet, az új körülményeket.

– Pillanatnyilag elég furcsán érezzük magunkat, még nem találjuk a helyünket az új irodákban, hiszen a pályája kezdete óta mindenki a régi épületben dolgozott, most pedig egy új rádióépületet kaptunk, új beosztás van, változások történtek, és most ki kell találnunk a munkaszervezést is. Például a magyar szerkesztőség nem egy nagy közös helyiségben, hanem két külön irodában van, így folyton szaladgálunk át egymáshoz, hogy megbeszéljük, amit kell. Kisebbek a stúdiók is, mint amit megszoktunk, a technikai munkatárs és a műsorvezető pedig egy helyiségben van, vagyis a technikus nem tud beszólni a műsorvezetőnek adás közben, mert az behallatszana, ezért új munkamódszert kell kialakítani és megszokni. A stúdiók még nincsenek is teljesen befejezve, ott is folyik a munka, és ez egy kicsit zavarja a műsorkészítést, úgyhogy még nem rázódtunk bele az új helyzetbe – mondja Németh Ernő, a magyar szerkesztőség főszerkesztője.
A magyar szerkesztőségnek Szabadkán jelenleg kilenc munkatársa van, illetve egy-egy zentai és magyarkanizsai kolléga egészíti ki a csapatot, továbbá tíz külmunkatárs segíti a munkát. Néhány éve sokkal több ember dolgozott a szerkesztőségben, mára azonban igencsak megcsappant a létszám, ami azzal is járt, hogy néhány műsort meg kellett szüntetni. A megmaradt műsorok elkészítéséhez és a napi munka elvégzéséhez pedig sokat kell dolgoznia mindenkinek, sokszor még az esti órákban és hétvégén is, hiszen napi tizennégy órás műsoridejük van, amit meg kell tölteni tartalommal. Van három híradó, délelőtt másfél órás családi magazinok, délben két órás szórakoztató műsorok, délután fél órás nagy riportműsor és a rétegműsorok szólnak egy-egy meghatározott célközönségnek.

– Nagyon nehezen tudjuk elkészíteni ezeket a műsorokat, hiszen korábban 13-14 ember dolgozott a szerkesztőségben, és mintegy harminc-negyven külmunkatársunk volt, most pedig mindenkire maximálisan szükség van. Együttműködünk az Újvidéki Rádióval, így a híradóműsorokba tőlük is kapunk anyagot, és mi is küldünk nekik, de egyéb tematikájú műsoroknál is vannak anyagcserék, tehát ez némileg megkönnyíti a munkát. A költözés miatt kitolódtak a nyári szabadságok is. Erre most kerül majd sor, ezért a következő hetekben még kevesebben leszünk, mint szoktunk, és lesz olyan hét, amikor egyszerre három-négy embert is nélkülöznünk kell, vagyis szinte a fél szerkesztőséget, és nélkülük kell megoldani a napi munkát. Nem lesz könnyű. A műsorstruktúrán nem változtatunk, hanem úgy oldjuk meg a dolgot, hogy több anyagot megismétlünk. A délelőtti magazinoknál Nyáridő címmel egy kicsit lazább műsort állítunk össze, de a tematikus műsorok megmaradnak, hiszen nyáron is vannak történések – magyarázta.
Németh Ernő szerint nagy szükség lenne a munkatársak számának növelésére, első lépésben legalább a korábbi szerkesztőségi létszámot kellene visszaállítani, az ideális azonban az lenne, ha minimum húsz ember dolgozna a műsorok elkészítésén, így gond nélkül elkészíthetnék a meglévőket, sőt újabb műsorokat is, és akár napi huszonnégy órát is lefedhetnének velük. A műsorsémán évente módosítanak egy kicsit, de mindig figyelembe veszik, hogy a hallgatók melyik műsorokat szeretik, így a híradó mellett megmaradnak a szórakoztató jellegű és a zenés műsorok, valamint a tanácsadó- és riportműsorok is. Mint a főszerkesztő rámutatott, a műszaki felszereléseket vagy a stúdió berendezését folyamatosan lehetne fejleszteni, hiszen mindig megjelenik valami újabb és jobb a már meglévőnél, de jó lenne még egy nagyobb stúdiót kialakítani, ahol a hangjátékokat fel tudnák venni.
A műsorok mindegyike immár az új épületben készül, a következő néhány napban azonban az interneten még nem lesz fogható a Szabadkai Rádió adása, illetve mivel meghibásodott a vörösfalui adótorony, csak fél kapacitással sugároznak, ami azt jelenti, hogy a távolabbi területeken, például Zentán, Magyarkanizsán nem lehet befogni az adót, de valószínűleg a héten elhárítják a hibát, és helyreáll a sugárzás is.