2024. április 19., péntek

Toleranciatábor hetedszer

Július 21-e és 27 között szervezik meg a Duna-menti városok és régiók fiataljainak sorrendben VII. nyári táborát Topolyán

Péntek délelőtt a topolyai Művelődési házban megtartott sajtótájékoztatón Egeresi Sándor, a Kék Duna Alapítvány és a Toleranciatábor szervezőbizottságának elnöke munkatársai társaságában beharangozta az idei, sorrendben hetedik toleranciatábort. Elmondta, a rosszindulatú híresztelések ellenére, július 21-e és 27-e között ismét megszervezik a rendezvényt.

-Számomra a tolerancia azt jelenti, hogy el kell fogadni egymást, meg kell ismerni mind jobban egymást, elfogadni a különbözőségeket és a különbségeket, erősíteni kell a bizalmat, a népeink, a polgáraink között. Nem mindenki egyezik ezzel, sokan azt mondják a tolerancia egy hazugság, kitaláció, ezzel nem kell foglalkozni, majdhogynem eljutnak addig a gondolatig, hogy az élet megrontója, és ekkor jut eszembe a minapi csúrogi történelmi megbékélés, megértük azt a pillanatot, hogy mindaz a feszültség ami abban közösségben jelen volt az megszűnt. Akkor is, ma is, és holnap is büszke leszek a magyarságomra, hogy egy vajdasági magyar ember vagyok, és büszkévé váltam arra is, hogy a Szerb Köztársaság polgára vagyok. Topolya szeretne az idén is jó házigazda lenni és szeretné erősíteni azokat a szálakat, amelyek összekötnek bennünket, erősítve a dunai identitást, és az európai szellemiséget itt a Vajdaságban.- mondta a többi között Egeresi és bejelentette azt is, hogy november 16-án, a nemzetközi tolerncia- nap alkalmából Topolyán ismét átadják a Tolerancia-díjat.

A szervezőbizottság nevében Kozma Tibor elmondta, hogy közel 90-en erősítették meg eddig részvételüket, ez azt jelzi, hogy nagy az érdeklődés, mert az előző évekre ez nem volt jellemző, emellett a nemzetközi Rotary szervezet fiatal képviselői is jelen lesznek a táborban, melyre az előző évekhez hasonlóan a hazai, 18-25 éves fiatalokon kívül Németországból, Szlovákiából, Magyarországról, Horvátozságból, Bulgáriából, Romániából és Ukrajnából várnak vendégeket.

Tölgyesi Huba a tábor programjáról szólva hangsúlyozta, hogy délelőttönként a moziteremben tartják a fiatalok aktív részvételével a műhelymunkákat, délutánonkét sport és tóparti pihenés, este a bajsai Etno szervezet kreatív műhelyei várják őket, de dob szakkör is lesz, és természetjárás az Arcus Környezetvédő egyesülettel, valamint egy nap a topolyai községben tesznek körutat.

A tábor esti szórakoztató programjairól Aleksandar Dujin számolt be. A tábornyitón a két helybeli Művelődési Központ műsora köszönti az ideérkező fiatalokat és a közönséget a városközpontban felállított szabadtéri színpadon, a zárórendezvényen pedig Zvonko Bogdan és tamburazenekara lesz a vendég, a tábor napjai alatt minden este zenés program várja az idelátogatókat a multikulturalizmus jegyében.