2024. április 19., péntek

Koszovó nyolcvanhét állam részére vízumkényszert vezetett be

Több mint öt évvel függetlenségének kikiáltása után Koszovó vízumkényszert vezetett be 87 ország számára. A pristinai külügyminisztérium hétfő esti bejelentése szerint egyebek mellett Oroszország és Kína is azok közé az országok közé tartozik, amelyeknek állampolgárai vízum nélkül nem utazhatnak be Koszovóba. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja közül Oroszország és Kína nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

A külügyminisztérium indoklása szerint a bevezetett vízumkényszer azt célozza, hogy megvédjék Koszovót az emberkereskedelemtől, továbbá az illegális bevándorlástól. Az érintett országok kiválasztása azon az alapon történt, hogy az egyes államok milyen mértékű fenyegetést jelentenek Koszovó biztonságára, illetve a nemzetközi békére és stabilitásra – szögezte le a pristinai közlemény.

A nyilatkozatból kitűnt, hogy Oroszországon kívül Moldova, Fehéroroszország és Ukrajna tartozik azoknak az európai államoknak a sorába, amelyekkel szemben érvényben van a vízumkényszer. Az érintett ázsiai országok között van Kína mellett India, Indonézia és Pakisztán, Afrikában pedig egyebek mellett Egyiptom.