2024. március 29., péntek

Uniós tisztségviselőket hallgatott le az USA?

Az EU tájékoztatást vár Washingtontól

Az Európai Unió tájékoztatást vár Washingtontól annak nyomán, hogy a Der Spiegel értesülése szerint az amerikai Nemzetbiztonság Ügynökség (NSA) célirányosan lehallgatja, kifürkészi az Európai Unió tisztségviselőit - közölte vasárnap az Európai Bizottság egyik szóvivője. Elmondta, hogy az unió illetékesei mind Brüsszelben, mind Washingtonban felvették a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal, amelyek azt ígérték, hogy ellenőrzik az értesülések valóságtartalmát, és azt közölni fogják az unióval.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke teljes körű tisztázást és sürgős tájékoztatást követelt Washingtontól annak nyomán, hogy a Der Spiegel értesülése szerint az amerikai Nemzetbiztonság Ügynökség (NSA) célirányosan lehallgatja, kifürkészi az Európai Unió tisztségviselőt.

Nyilatkozata szerint Schulzot mélységes aggodalommal töltik el a német hírmagazin megdöbbentő állításai.

"Ha az állítások igaznak bizonyulnak, az rendkívül komoly ügy, és súlyos következményei lesznek az EU-USA viszonyra nézve" - fogalmazott az Európai Parlament elnöke, és az általa irányított testület nevében teljes körű tisztázást, sürgős tájékoztatást követelt az Egyesült Államoktól.

A Der Spiegel olyan titkos dokumentumokra alapozza állítását, amelyeket az NSA korábbi munkatársa, Edward Snowden vitt magával, és amelyekbe betekintést nyertek a hírmagazin munkatársai.

Egy 2010 szeptemberi keltezésű iratból kitűnik, hogy az NSA "poloskákat" telepített a EU washingtoni, illetve New York-i ENSZ-képviseletének irodáiba. Emellett behatolt az európai integrációs szervezet belső számítógépes hálózatába is. Ezáltal az amerikai ügynököknek lehetőségük nyílt beszélgetések lehallgatására, valamint dokumentumok és e-mailek olvasására. Az idézett dokumentum kifejezetten "támadási célpontként" említi az európaiakat.

A hírmagazin szerint az NSA mintegy öt évvel ezelőtt az EU brüsszeli központjában is lehallgatást kezdeményezett. A helyi biztonsági apparátus embereinek akkoriban feltűnt számos sikertelen telefonhívás, amelyeknek célpontja a Justus Lipsius Házban (a miniszterek tanácsának épületében) lévő távkarbantartó berendezés volt. A hívó fél "nyoma" az Evere nevű brüsszeli kerületben fekvő NATO-központba vezetett, ahol egy idegenektől elzárt helyiségben az NSA emberei "dolgoztak".

A bizottsági szóvivő által tett rövid közlést megelőzően Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke tett nyilatkozatot, amelyben azt hangoztatta: mélységes aggodalommal töltik el a megdöbbentő állítások.

Ha azok igaznak bizonyulnak, "az rendkívül komoly ügy, és súlyos következményei lesznek az EU-USA viszonyra nézve" - fogalmazott az Európai Parlament elnöke, és az általa irányított testület nevében teljes körű tisztázást, sürgős tájékoztatást követelt az Egyesült Államoktól.