2024. április 18., csütörtök

Színház tízmillió euróból

Jó hír, hogy folytatódik a szabadkai színház építése. Magam is megbizonyosodhattam róla, valóban dolgoznak a munkások az épület védelem alatt lévő részén. Lassan, de a munka halad. Ha minden a tervek szerint megy, akkor szeptember közepére elkészül a színház jól ismert, korinthoszi oszlopokkal díszített főbejárata, a védelem alatt álló lépcsőfeljáróval. S ha lesz pénz, akkor ezt követően az új épületrészen is folytatódik a munka. Ezt hallottuk a minap egy sajtótájékoztatón.

Először fordult elő, hogy egy munkacsoport állt az újságírók elé és elmondták, ők azok, akik ezentúl folyamatosan tájékoztatják a közvéleményt, hogy mi történik majd Szerbia legnagyobb kulturális beruházásának háza táján.

Nos, újdonsággal is szolgáltak, nem is akármilyennel. Azt már eddig is tudtuk, hogy kisebb színház épül, mint amit megálmodtak azok, akik mindenáron le akarták bontani, és le is bontották a régit, azt is tudtuk, hogy nem lesz három színházterem, csak kettő, azt viszont nem, hogy az egyik 690 férőhelyes, a másik meg 530 férőhelyes. Ez nem semmi.

Hogy kit akarnak ide beültetni, vagy hogyan gondolják a tervezők, hogy ezek a termek megtelnek, és a társulatok kijátszhatják előadásaikat, el sem tudom képzelni. Ekkora városnak, mint Szabadka, fele ekkora termek kellenek.

De nemcsak ez okozott nekem meglepetést, hanem az is, hogy a Népszínház leadta a munkacsoportnak, mekkora az a felület, amire nekik feltétlen szükségük van. Kiderült, kilenc és félezer négyzetmétert igényelnek. Ha ez így van, akkor ugyan miért terveztek eleve 17,5 ezer négyzetméteres színházat, mondván, hogy a színházépületben semmilyen más tartalom nem lehet, ez kizárólag a kultúra szentélye lesz.  Most, miután 14,5 ezerre csökkent a hasznos területe, kiderült, hogy csaknem ötezer négyzetmétert mégiscsak üzleti célokra fognak használni, azaz az épület egyharmadát. Persze most még mondogatják, hogy a színházi tartalmaknak megfelelő tevékenység folyhat itt, de azt is el tudom képzelni, hogy 2016-ig, amikorra a befejezést ígérték, ez is módosul.

A szabadkaiak 30 éve vágynak egy szép színházra. Most az illetékesek egyre csak azt szajkózzák, hogy 10 millió euró van, ebből kell befejezni az épületet.

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színházat nemrégiben hatmillió euróból újították fel. Szabadkán 10-ből felépítik és felszerelik a színházat.

Hát, majd meglátjuk, mire futja.