2024. április 23., kedd

Lépni kell valamerre

Mire fordítják az újvidéki és környékbeli művelődési egyesületek azt a pénzt, amit az idei városi pályázatokon nyertek?

Mire fordítják az újvidéki és környékbeli művelődési egyesületek azt a pénzt, amit az idei városi pályázatokon nyertek? Mire futja majd, hiszen a pályázati beadványok egy része szerepelt csak sikerrel. Gondban vannak az egyesületek, noha még nagyobb lenne a baj, ha teljesen hoppon maradtak volna, mint az megtörtént más egyesületekkel, amelyek csak reménykedhetnek, hogy a költségvetés átütemezése után némi pénzhez jutnak a városi kasszából.

A magyar szervezetek, egyesületek közül a Napsugár Magyar Kultúrkör jutott kifejezetten nagy összeghez, 2,9 millió dinárt ítélt neki oda a pályázatot lebonyolító bizottság. A tavaly bejegyzett egyesületről sokan először hallottak, így nem csoda, hogy a pályázati eredmény nyilvánossá tételével elsőrendű témává vált, mivel érdemelhette ki az egyesület ezt a tekintélyes összeget, miközben más, akár több évtizedes hagyományra is visszatekintő egyesület, mint az újvidéki Petőfi Sándor MME, háromszázezer dinárt kapott öt nagyszabású tervezetének kivitelezésére, a kátyi, szintén Petőfi nevét viselő egyesület százötvenezer dináros, a pirosi Fehér Ferenc MME pedig 250 000 dináros támogatáshoz jutott.

A múlt héten még Zraknak (Levegőnek) nevezett egyesület nevében vezetője, Paracki Teodóra válaszolt kérdéseinkre. Először is az egyesület nevét tisztáztuk, melyet szerb nyelven Sunčev zrakként kívánt bejegyeztetni, ám a szóösszetétel első tagja lemaradt, így került a köztudatba a Zrak. Ugyanakkor az egyesület magyar neve Napsugár Magyar Kultúrkör.

– A kör a városi kulturális szerveknél egy projektummal pályázott, melyben 9 különböző, de magyar vonatkozású tevékenységi irányvonal található. Közülük mindegyik külön-külön projektumként is kezelhető. A program legjelentősebb része egy magyar nyelviskola megindítása, melyet az általános iskolások számára terveztünk, és amelynek az a célja, hogy a vegyes házasságokban született gyerekek számára lehetővé tegye a magyar nyelv elsajátítását és ápolását – válaszolta. – Az egyesület ősz óta, pontosabban már tavaly nyáron foglalkozott az ötlettel, hogy anyanyelvünk megőrzése érdekében itt, Újvidéken is lépni kell valamerre. Az ok pedig nekünk, pedagógusoknak sajnos nagyon is jól ismert, folyamatosan szembesülünk ugyanis azzal, hogy a magyar nemzetiségű gyermekek nyelvtudása és nyelvkultúrája gyakran hiányos. Szeretnénk segíteni a fiatal szülőknek és a vegyes házasságban élőknek, hogy gyermekeik minél magasabb szinten sajátítsák el a magyar nyelvet. Arra törekszünk, hogy egy teljesen ingyenes magyar nyelviskolát hozzunk létre, ahol ezek a gyerekek szórakozva és a modern technikai eszközöket igénybe véve elsajátíthatják anyanyelvünket.

A kultúrkör eddig egy tag lakásán működött, de most már gondoskodtak a megfelelő helyiségekről. Remélik, hogy elképzelésüket sikerül határidőn belül megvalósítani.

Hasonló reményei vannak a pirosi Fehér Ferenc és a kátyi Petfői Sándor MME-nek is. Gyülvészi Géza, a pirosi egyesület vezetője elégedett a városi támogatással, mely többé-kevésbé megfelel az előző években kapott összegnek. – Korábban is 4-5 projektummal pályáztunk, mint az idén, méghozzá a helybeli magyarság letelepedése évfordulójának megünneplésére – amit mi egyszerűen falunapnak nevezünk –, továbbá a vegyes kórus körüli kiadásokra, a karácsonyi-húsvéti műhelymunka lebonyolítására, a kézimunkázó szakosztályunk tevékenységére, esetleg irodalmi rendezvényekre. Az idén a vegyes kórusunk utazási költségeire és viseletére nyertük el a támogatást, továbbá a falunap megrendezésére. Ezenkívül a tartománynál is pályáztunk, nyertünk is, így futja majd az alapvető szükségleteinkre, ami egy szerény számú közösség esetében nem is túl nagy összeg.

Kátyon még kevesebb a magyar és még kisebb létszámú az egyesület. A művelődési egyesületet maroknyi ember élteti, de ha mindenki megjelenik, akár 40–50 főt is számlálnak. Sajnos még csak saját irodahelyiségük sincs. Suhajda Gréti, a Petőfi MME alelnöke szerint az elnyert összeget az évente megrendezett egyesületi évforduló megünneplésére fordítják, bérelt helyiségben vendégül látják a dél-bácskai és szerémségi művelődési egyesületek képviselőit, és a karácsonyi ünnepségre, melyre ugyancsak kértek, de nem kaptak pénzt.

– Akármilyen szerény körülmények között is szervezzük meg, a karácsonyi ünnepséget nem hagyjuk ki, és ha másként nem, saját erőből megszervezzük. Egyesületünkben ugyanis szokás, hogy szerdánként társalgót szervezünk, amikor saját készítésű falatokat árusítunk, a bevételt pedig az egyesületi életre fordítjuk.

Nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy az egész újvidéki magyarságra kiterjedő Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ hogyan érintette az idei pályázati elbírálás, miként tudják megvalósítani elképzeléseiket az elnyert háromszázezer dináros városi támogatásból, ám erre nyilván csak a jövő héten kapunk választ, az egyesület vezetőjét ugyanis nem sikerült elérnünk.