2024. március 29., péntek

Megfelelni az európai követelményeknek

67 vállalkozónak 47 millió dináros tartományi támogatás

A tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárság pályázatainak nyertesei pénteken Újvidéken szerződést írtak alá Bojan Pajtić tartományi kormányfővel és Goran Ješić kormányalelnökkel. 49 mezőgazdasági kisvállalkozó 24 millió dinár értékű öntözési rendszerek kiépítésének a pénzeléséről, 18 vállalkozó pedig 23 millió dinár értékű feldolgozóipari felszerelések finanszírozásáról írt alá szerződést a tartományi kormány képviselőivel.

Idén negyedszer osztjuk ki a tartományi támogatást a mezőgazdasági vállalkozóknak – nyilatkozta újságíróknak Goran Ješić.

– Most első alkalommal vissza nem térítendő segélyt nyújtunk a minőséget fejlesztő gépek és felszerelések megvásárlására. Ezúttal a tejtermékeket, gyümölcsöt és egyéb mezőgazdasági termékeket előállító kisvállalkozókról gondoskodunk – mondta a tartományi mezőgazdasági titkár, hangsúlyozva, hogy a titkárság segíteni szeretne abban, hogy ezek a vállalkozók az európai követelményeknek megfelelő termékeket dobjanak piacra.

A mezőgazdasági termelés Vajdaságban a bruttó nemzeti össztermék 40 százalékát teszi ki, és 30 százaléka a tartományi kivitelnek – emelte ki Bojan Pajtić.

– A tartományi kormány továbbra is erőteljesen támogatni kívánja ezt a fontos gazdasági ágazatot. A mezőgazdasági vállalkozóknak nyújtott támogatással az európai uniós csatlakozásra is szeretnénk felkészíteni a hazai termelőket, hogy munkájuk megfeleljen az uniós követelményeknek – mondta a tartományi kormányfő.

Engi Norbert Ludasról érkezett a szerződés aláírására, és örömét fejezte ki, hogy nyertese lett a pályázatnak. Sajnos a gazdasági helyzet nagyon nehéz, fejlesztéseket véghez vinni és fennmaradni a piacon szintén nagy nehézséget jelent, állapította meg Engi, aki hús és húskészítmények feldolgozásával foglalkozik. A megpályázott összeget fagyasztók építésére és kis üzemének a fejlesztésére fogja felhasználni. A készítményeivel éttermeket lát el, ezenkívül három üzlete is van. A tartományi támogatásból nyert pénzből a termékei minőségén is javítani szeretne a ludasi vállalkozó.