2024. április 16., kedd

Csökken Óbecse adóssága

Vihar- és vitamentes volt az óbecsei községi képviselő-testület tegnapi ülése, bár néhány konstruktív és kritikai észrevétel elhangzott az ellenzék részéről. A képviselők 22 napirendi pontot elfogadtak, kettőt elnapoltak.

A helyi képviselők megszavazták a 2012-es évi költségvetés végrehajtásáról szóló határozatot, valamint a múlt évi zárszámadást is. E kettő kapcsán Đorđe Popov, a közigazgatási hivatal pénzügyi osztályának a vezetője, Tamara Ivanišević alpolgármester és Vuk Radojević polgármester külön-külön is hangsúlyozta: az örökölt 222 millió dináros adósságból fél év alatt 158 milliót visszafizettek, a korábbi gyakorlattól eltérően rendszeresen utalnak a költségvetési felhasználóknak, és a finanszírozásukban tapasztalt aránytalanságok megszüntetésével igazságosabbá tették a források elosztását.

Molnár Viktor (VMSZ) bejelentette: pártja azért fog tartózkodni a zárszámadás elfogadásától, mert sokallja a reprezentációs célokra elköltött mintegy 6 millió dinárt. Később képviselői kérdésként arra is választ kért: milyen célokra költött el ennyi pénzt tavaly az önkormányzat?

Programjavaslat született a helybeli közösségek életfeltételeinek előremozdítására, az infrastrukturális és egyéb objektumok kiépítésére is – ennek kapcsán Kinka Erzsébet (VMSZ) elmondta, ők azért tartózkodnak, mert az erre a célra betervezett 300 ezer dinár nagyon kevés, ráadásul az ígéretek ellenére semmilyen beruházás nem történt még Péterrévén a vízellátás javítása és a szennyvízhálózat fejlesztése érdekében.

Megválasztották a felügyelőbizottságok tagjait is, az ellenzék azonban egyöntetűen kifogásolta a tagok díjazásának a mértékét (az elnökök 35, a tagok 25 ezer dinárt kapnak havonta), ahogy azt is, hogy sok felügyelőbizottsági tag nem óbecsei. Mivel egy tavaly év végén meghozott törvény értelmében a közvállalatok igazgatóit egy legkésőbb június 30-áig kiírt nyilvános pályázat útján kell kinevezni, a testület megszavazta a pályázatok feltételeit. A kkt határozata alapján a testvérvárosok listájára felkerül majd az Orosz Föderáció moszkvai régiójához tartozó Istra körzet is, a Beljanska bara helyi érdekű védett területté vált, és ajánlás született a génmódosított terményfajták használatáról, neveléséről és forgalmazásáról.

2010 óta ítéli oda Óbecse önkormányzata a községi évi díjait, és az idén először kellett a bizottságnak rostálnia az ajánlások között. Az augusztusi díszülésen az óbecsei Fokos zenekar, a bácsföldvári Vojvodina asztaliteniszklub, az óbecsei Varnyú Ilona nyugalmazott magyartanár, a péterrévei Beretka Ferenc magyar nyelv és irodalom tanár és fordító, az Óbecsei Gimnázium, az óbecsei Vlastimir Jankov újságíró és az óbecsei Csábi József kovács, patkolókovács veheti majd át az elismerést.