2024. április 25., csütörtök

Hatalomváltás Kishegyesen

Kishegyesen a községi képviselő-testület csütörtöki ülésén a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerb Haladó Párt által alakított új koalíció megszerezte a többséget a kkt-ben az eddigi Demokrata Párt, Szerbiai Szocialista Párt, Egyesült Szerbiai Régiók és kisrészvényesek által alkotott koalíció helyett.

A délután négy órakor kezdődő ülés rekord hosszúságúra sikeredett, csak valamikor éjfél után ért véget. Az új testületi többség az eredeti négy napirendi pontból kettőt, a 2012-es évi költségvetés zárszámadásának módosítására és az állami földek bérbeadásnak kivizsgálásával foglalkozó bizottság jelentésének megvitatására vonatkozókat leszavazta, csak az előző jegyzőkönyv elfogadását és a képviselői kérdéseket hagyta jóvá. Marko Rovčanin kkt-elnökhöz két új javaslat érkezett, az egyik az ő leváltására vonatkozott, a másik viszont dr. Celluska Frindik Erzsébet polgármesterére.

Három óra huzavona és törvényekre, rendeletekre vonatkozó hivatkozások után a testületnek végre sikerült elfogadnia az új napirendi pontokat, ami következőképp alakult: az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadása, végzésjavaslat a polgármester felmentéséről, végzésjavaslat a kkt elnökhelyettesének felmentéséről, végzésjavaslat a kkt elnökhelyettesének megválasztásáról, végzésjavaslat a polgármester, az alpolgármester és a községi tanács tagjainak megválasztásáról, bizalmatlansági szavazás a kkt elnöke ellen és a képviselői kérdések.

Az új napirendi pontok megvitatása is heves szócsatával kezdődött, a kisrészvényesek és a demokraták az ügyrendi szabályzat megsértését és számos egyéb szabálytalanságot véltek felfedezni, valamint a napirendi pontok sorrendjével sem értettek egyet. A néhol személyeskedős sértegetéssé fajuló vitát követően dr. Celluskát 13 a 12 elleni arányban leváltották, Vladimir Lopičić (kisrészvényes) alpolgármesterrel egyetemben. Az ülésteremben uralkodó indulatokról és felszültségről mi sem tanúskodik jobban, hogy a leváltott alpolgármester még a sajtó egyik képviselőjére is ráförmedt, miközben az a munkáját végezte.

A polgármester és az alpolgármester leváltását követően a kkt megszavazta Sinkovics Erzsébet (SZER) kkt-elnökhelyettes fölmentését is, helyére Radovanović Dejant, az SZHP tagját választották meg.

Az 5. napirendi pont megvitatása előtt Marko Rovčanin lemondott a kkt elnöki posztjáról, amit a testület elfogadott, majd Csóré Róbert, a VMSZ frakcióvezetőjének javaslatára Hallgató Imrét, a topolyai DTD Vízgazdálkodási Vállalat igazgatóját nevezték ki új elnöknek.

Az új kkt-elnök kinevezését követően Pál Károly (VMSZ) javasolta, hogy vegyék le a napirendről a Marko Rovčanin ellen irányuló bizalmatlansági szavazást, hiszen már lemondott. A testület ezt nagy többséggel elfogadta, majd Marko Rovčanin Mohácsi Zoltánt (VMSZ) javasolta alpolgármesternek, tanácstagoknak pedig Szűgyi Istvánt, Lukács Klárát, Linka Miklóst, Fekete Helgát, Kovács Károlyt, Juhász Attilát, Jovan Radovanovićot, Sandra Roganovićot és Dragoljub Šabant.

A képviselők az új községi vezetésről titkos szavazással döntöttek, és 15 igen, 9 nem, valamint 1 érvénytelen szavazat mellett megválasztották őket. Az új vezetőknek az elsők között dr. Celluska Frindik Erzsébet, távozó polgármester gratulált és kívánt sikeres munkát.

Az ülés képviselői kérdésekkel fejeződött be a késő éjszakai órákban, vagyis már június 28-án. Ezt a dátumot azért érdemes kihangsúlyozni, mert ekkor járt le a három hónap az utolsó kkt-ülés óta. Ha ebben a 3 hónapos időszakban nem hívták volna össze a testület ülését, akkor az állam kényszerirányítást vezethetett volna be a községben.

Juhász Bálint: Nem működött

– Közel egy év után kiderült, hogy a Kishegyest eddig irányító ötpárti tömörülés működésképtelen és a képviselő-testületben jelenlévő legtöbb párt tárgyalásokat kezdeményezett a Vajdasági Magyar Szövetséggel. Mi mérlegeltük a lehetőségeket, elsősorban azt, hogy részt vegyünk-e az önkormányzat működésében. Arra az álláspontra jutottunk, hogy felelősséget kell vállalnunk, mert a polgárok legnagyobb része minket támogatott, mi rendelkezünk a legtöbb mandátummal. Tudjuk, hogy nem egyszerű feladat vár ránk, nehéz gazdasági helyzet van az egész országban, és az önkormányzatok pénzelése csökken. Nem tudjuk, hogy mi vár ránk az önkormányzatban, viszont úgy éreztük, hogy ebben a helyzetben stabilitásra és komolyságra van szükség. A pártok többsége úgy látja, hogy ezt a stabilitást a VMSZ tudja megadni Kishegyes községben, mint a legnagyobb jelenlévő párt, és legnagyobb nemzeti közösséget képviselő párt – nyilatkozta a sajtónak ifj. Juhász Bálint, a VMSZ kishegyesi községi szervezetének elnöke. Ifj. Juhász arról is beszámolt, hogy a 25 fős, kishegyesi kkt-ben 13 fős többséget szereztek, amiből 8 képviselő a VMSZ tagja, 3 a szocialista párté és 2 a haladóké.

– Folyamatosan azt mondtuk, hogy nem logikus, hogy a legtöbb mandátummal rendelkező, a választásokon győztes pártként kívül maradjunk az önkormányzatból. Erre eddig nem volt kellő nyitottság, most viszont eljutottunk odáig, hogy ebben mindenki egyetért. Bízom benne, hogy sikeres munkát tudunk megvalósítani az elkövetkező időszakban – nyilatkozta a VMSZ községi szervezetének elnöke.

Miért bomlott fel az eddigi koalíció?

Az újonnan megválasztott polgármestert, Marko Rovčanint arról kérdeztük, hogy miért bomlott fel az SZSZP, a DP, a SZER és a kisrészvényesek által alkotott eddigi hatalmi koalíció.

– A működésképtelenség, a koalíción belül uralkodó kivételesen rossz viszonyok és a kitűzött programtól való eltérés miatt lett vége a koalíciónak. A legalapvetőbb elvárások sem teljesültek, például hogy mindhárom helyi közösség azonos helyzetbe kerüljön és egyforma mértékben valósuljanak meg projektumok a kishegyesi, a bácsfeketehegyi és a szikicsi helyi közösségekben. Számunkra a legfontosabb ok az volt, hogy nem érkeztek befektetések a községbe, ahogyan azt elsődlegesen terveztük – mondta el Rovčanin. Meglátása szerint a feszült hangulatban telő, heves vitákkal tűzdelt ülést sikerült megfelelően levezetni.

– Az ülés nagyon kimerítő volt, szinte a reggeli órákig tartott. Adódtak nehézségeink, de sikerült professzionális módon végigvinnünk. Az ellenzékbe került pártok megpróbáltak belekötni a napirendbe, igyekeztek szabotálni az ülést – nyilatkozta Rovčanin.