2024. március 28., csütörtök

Wimbledon: Leckéztetett a kanadai tini

Eugenie Bouchard legyőzte Ana Ivanovićot – Troicki a 3. fordulóban – Kiesett Babos Tímea – Đoković ma Bobby Reynoldsszal mérkőzik – Feladott meccsek sorozata

Viktor Troicki egyre jobb formában szerepel. Igaz, a 21 éves orosz Andrej Kuznyecov nem lehet mérce az előbbi állítás pontosságához, viszont a szerb könnyedén, kis hibaszázalékkal, nagyszerű adogatásokkal tört magának utat a 3. fordulóba. A három játszmát Troicki 89 perc alatt nyerte meg, 15 ászt ütött a mindössze 17 önhiba mellett. Troicki a következő körben olyan ellenféllel játszik, aki a napokban ünnepelte születésnapját. Az orosz Mihail Juzsnyij kedden töltötte be a 31-et, a kanadai Vasek Pospisil pedig vasárnap volt 23. Ha utóbbi meglepetést okozott, az esetben Troicki elleni meccse sajátságos beharangozója lesz a szeptemberi belgrádi Davis-kupa-mérkőzésnek, amikor az elődöntőben Szerbia Kanadát fogadja.

Ana Ivanović ismét gyengén teljesített. A volt világelső szerb képességeinek csak egy töredékét mutatta be, ami nagyon kevés volt a tavalyig csak ifi- és ITF-tornákon szereplő 19 éves kanadai Eugenie Bouchard ellen. A wimbledoni torna 2012-es ifi bajnoka, egyben az első kanadai, aki bármelyik korosztályban nyerni tudott Londonban, bátran vette fel a harcot a hat évvel idősebb Ivanovićtyal. Az első játékban két breaklabdát mentett, ami még magabiztosabbá tette, elhúzott 3:0-ra, és Anát nemcsak hogy többé igazán már a játékba sem engedte vissza, hanem esetenként leckéztette is. Bouchard a második londoni győzelmével már a ranglista 50. helyén lesz, de egyáltalán nem biztos, hogy itt megáll, hisz következő ellenfele a spanyol Carla Suárez, akitől nem kell előre rettegnie.

Magyarország az előző este maradt képviselő nélkül, amikor Babos Tímea ugyan megnyerte az első játszmát a francia Mathilde Johansson ellen, a másik kettőt azonban simán elveszítette.

Novak Đoković ma a 31 éves amerikai Bobby Reynoldsszal, a ranglista 156. helyezettjével mérkőzik. A massachusettsi veterán nem nevezhető tapasztalatlannak, ám nemcsak az szól ellene, hogy a világelsővel kell játszania, hanem az is, hogy keddig legutóbb 2008-ban tudott mérkőzést nyerni a nagy tornák egyikén, két meccset egyhuzamban pedig csak 2005-ben az Australian Openen és 2008-ban Londonban tudott megnyerni, 12 alkalommal az első fordulóban esett ki. Ezek a számok valószínűleg nem lesznek kihatással Novakra, aki tisztában van vele, hogy csakis kellő komolysággal lehet haladni a kitűzött cél felé.

Egyes pályákon még az első meccsek tartottak, amikor feladások sorozata történt Wimbledonban. Előbb John Isner kapott a térdéhez egy adogatás után, és már a harmadik játékban visszalépett a francia Adrian Mannarino ellen. Kisvártatva Viktorija Azarenka közölte a rendezőkkel, hogy nem vállalhatja a játékot, így az olasz Flavia Pennetta váratlanul besétált a 3. fordulóba. Ezután a cseh Radek Štepanek a második játszma vége felé nyújtott kezet a lengyel Jerzy Janowicznak, végül a horvát Marin Čilić és a hétfői nap hőse, a Nadalt verő belga Steve Darcis is jelezték, hogy nem lépnek pályára. A nap meglepetését a jamaicai származású német Dustin Brown okozta, aki négy játszmában verte minden idők legfiatalabb világelsőjét, a 2002-ben Wimbledonban bajnok ausztrál Lleyton Hewittot.

Ma a 2. forduló többi meccsét tartják meg igazi rangadó nélkül, s talán csak két női mérkőzés, Na Li és Halep, valamint Kerber és Kanepi találkozója sorolható mégis ebbe a kategóriába.

Andy meccselne Serenával

Andy Murray: – Egy ismerősöm azt állítja, hogy füvön kikapnék Serenától. Érdekes lenne megbeszélni vele a meccset, és megtudni, hogy mennyire szoríthatnám meg.

Novak Đoković: – Mivel jól ismertem Mayer képességeit, még véletlenül sem történhetett meg, hogy lebecsüljem. Valószínű, hogy Nadal veresége is maximális komolyságra intett.

Tommy Haas: – Szép volt Michael Stich részéről, hogy kijelentette, megnyerhetném a wimbledoni tornát. Egyrészt ilyesmiről álmodozom már régen, másrészt viszont nem hiszem, hogy lehetséges lenne.