2024. április 26., péntek

Idénymunka egyetemistáknak

Akár havi huszonötezer dinárt is kereshetnek a hallgatók itthon a nyár folyamán

Azok az egyetemi hallgatók, akik a nyáron szeretnének pénzt keresni, lehetőségük van akár 25–30 000 dinárt is megkeresni, a nyári munkákkal foglalkozó ügynökségeknek köszönhetően. Ami a kínálatot illeti, a hallgatók többféle tevékenység közül választhatnak. A fővárosban – a 24 sata szerint – jelen pillanatban a vendéglátóiparban találhatnak legkönnyebben ideiglenes állást az egyetemisták. Manapság leginkább pultost és pincéreket keresnek, vagy segédmunkásokat, akik reklámanyagokat osztogatnak.

Nem csak Belgrádban, minden nagyobb egyetemi városban is adottak a lehetőségek. A vendéglátóipar mellett az egyetemisták másféle munkát is vállalhatnak, például dolgozhatnak kereskedelmi ügynökként. Ők a nagyobb bevásárlóközpontokban ellenőrzik, hogy az általuk képviselt cég termékeiből megfelelő mennyiség található-e a polcokon. Átmeneti állást szerezhetnek telefonos ügyfélszolgálatoknál, ebben az esetben azonban előfeltétel legalább egy idegen nyelv ismerete.

Utánajártunk, mi a helyzet e tekintetben a tartományi székvárosban. Az előbbiekben felsorolt munkák mellett az újvidéki Sajam diákszövetkezet egyéb választási lehetőségeket is kínál: portásként is elhelyezkedhetnek a hallgatók, rakodó- és építőmunkásként is tevékenykedhetnek, sőt az éppen betegszabadságon levő vagy évi szabadságukat töltő foglalkoztatottak helyett dolgozhatnak.

Jelena Denda, az Újvidéki Egyetem hallgatója két nyáron is végzett szezonmunkát egy újvidéki diákszövetkezetnek köszönhetően. Lapunknak elmondta, hogy ezek az idénymunkák tapasztalatszerzésre mindenképpen jó lehetőségek. Munkavállaláskor azonban néhány dolgot szem előtt kell tartani – figyelmeztetett.

– Először is a fizetés attól függ, hogy milyen feladatot osztanak ki számunkra. Én például először takarítóként vállaltam munkát egy hotelban, ahol 150 dináros órabért kaptam, ami nem rossz, de általában öt óránál többet nem dolgoztunk naponta. Alkalmaztak még az Albus gyárban, ahol 1000 dináros napidíjat kaptam. Ha összegezni szeretném a tapasztalataimat, akkor az a következőképp hangozna: sokat dolgozol kevés pénzért. Ezt úgy mondom, mint nő, akinek egyes esetekben nehéz fizikai munkát kellett végeznie. Az igaz, hogy még így is jobban jártunk, mint a gyári dolgozók. Abból a szempontból pedig, hogy az ember új tapasztalatokra tehetsz szert, megéri, és az sem elhanyagolandó, hogy a diákéletben a legkisebb pénzösszeg is jól jön – mondta Jelena.

Aleksandra Bajić egyetemista azok közé a hallgatók közé tartozik, akik megpróbálnak egész évben dolgozni, méghozzá a szórakoztatóiparban. Énekesnőként hetente többször is fellépett, saját bevallása szerint a pénz, amelyet megkeresett, az önálló életre nem elég, de zsebpénznek mindenféleképp kielégítő összeg.

– Ami a fellépéseket illeti, két-három alkalommal kellett színpadra állnom hetente, ami heti négyezer dinárt jelentett. Ez elég volt zsebpénznek, ugyanakkor nagyon élveztem az egészet, hiszen azt csináltam, amit nagyon szeretek, így nem esett nehezemre. Ugyanez azonban borzasztóan fárasztó, megterhelő is lehet, mivel ez nem nyári munka, tanév közben voltunk a legaktívabbak. A legfárasztóbbnak az számított, hogy a fellépések este voltak, az egyetemen az előadások pedig sokszor kora reggel, illetve a délelőtti órákban kezdődnek. Emiatt sokszor álmosan mentem az egyetemre, a vizsgaidőszakban pedig nehezen ment a tanulás. A kellemetlenségek közé tartozik az is, hogy sokszor nem fizettek ki bennünket a szórakozóhelyek tulajdonosai, mivel nem voltak elégedettek a vendégek számával vagy az aznapi keresettel. Ennek ellenére nekünk az ital mindig ingyen járt, és kaptunk borravalót is a vendégektől.

Az énekesnő hozzáfűzte, hogy ha a nyárról van szó, akkor léteznek alternatívái ennek a munkakörnek, az idén ugyanis Montenegróban tervez egy fellépéssorozatot az együttesével.

– Ezeket a fellépéseket mi magunk szerveztük meg, hogy egy hónapon át folyamatosan felléphessünk hetente öt alkalommal, több montenegrói városban is. Itt 50 eurós fejenkénti fizetésre számítunk, ami sokkal jobb, mint Újvidéken. Biztos vagyok benne, hogy ez még fárasztóbb lesz, de nekem megéri a tapasztalatszerzés miatt, és mint mondtam, azt csinálom, amit szeretek.

A nyár előrehaladtával több különböző munkalehetőség nyílik – állítják az ügynökségekben –, ilyen például a gyümölcsbetakarítás vagy a fagylaltozókban való kiszolgálás. A listán szerepelnek más típusú munkák is, például lehet a diák vízimentő és úszómester; mindezek azonban megfelelő képzettséget, hiteles tanfolyami oklevelet igényelnek. Nem utolsósorban, ezeknél a munkáknál figyelembe kell venni a tanfolyamok árát és idejét is. Előfordulhat, hogy azért nem kaphat a hallgató állást, mert túl későn jelentkezett a tanfolyamra, vagy pedig egyszerűen nem tartja nyereségesnek a kurzusba való befektetést.