2024. április 25., csütörtök

Wimbledon: Novak lendületet vett

Következő ellenfele Reynolds vagy Johnson, a két amerikai egyike – Janković a top 10 küszöbén – Ma öt szerbiai a pályán

Novak Đoković, Serena Williams, Juan Martín del Potro, de mindenekelőtt Laura Robson tettek róla, hogy Wimbledonban háttérbe szoruljon az előző nap nagy híre, Rafael Nadal pályafutásának első rajtveresége a nagy tornákon. Mivel hétfőn este Andy Murray és Marija Sarapova is továbblépett, a szurkolók szíve pedig összeszorult a sérülése után sírva fakadó Viktorija Azarenka kétségbeesése láttán, van sok új téma, s már nem kell a spanyollal foglalkozni, akinek a váratlan veresége azt is jelenti, hogy jócskán megnőtt mind Murray, mind pedig Roger Federer esélye, hogy egyikük ott lehessen a július 7-ei döntőben.

A másik ágon, persze, Đokovićot várjuk ugyanoda. A szerb tegnap a szolidnál is jobb játékkal kezdte meg idei szereplését, amely során a német Florian Mayernek semmilyen esélyt sem adott. Đoković 3:0-val nyitotta a meccset, a második játszmában 5:5-nél nyerte el az így másodszor is sokkolt ellenfele kezdőütését, majd a harmadik részt a mindent eldöntő breakkel nyitotta. Novak különösen a második adogatás során volt magabiztos, hisz e pontok 81 százalékát szerezte meg. Đoković következő ellenfele amerikai lesz, vagy a veterán Bobby Reynolds, vagy pedig az alig ismert Steve Johnson.

A nap eredménye Laura Robson győzelme az orosz Marija Kirilenko ellen, ami szerb szemszögből azért érdekes, mert lehetőséget nyit Jelena Jankovićnak, hogy további egy-két győzelemmel visszajusson a ranglistán a legjobb tíz közé.

Bojana Jovanovski váratlanul nehéz csatát vívott a fiatal és feljövőben levő horvát Ajla Tomljanovićtyal. Bojana, rossz szokása szerint, lassan lendült játékba, és az első játszmát elveszítette. A másodikban kimondott fölényt élvezett, a harmadikban pedig egészen 7:7-ig egyenrangúak voltak, amikor a szerb elnyerte ellenfele adogatását, majd a saját kezdőütésén rutinosan zárta a meccset.

Ma Londonban öt szerbiai teniszező lép pályára. Ana Ivanović a 19 éves kanadai Eugenie Bouchard-ral a nap egyik női rangadóját vívja. Bouchard ugyan csak 66. a ranglistán, de az ifjúsági Wimbledon tavalyi győztese minősítésben, és néhány szép idei játék és győzelem után őt nem szabad félvállról venni. Ana esélyesnek számít, de az esélyességet a pályán nem lesz könnyű igazolni. Bojana Jovanovski a 27 éves és a ranglistán 20. belga Kirsten Flipkensszel mérkőzik, aki a tavasszal kiváló formában volt, és megérdemelten jutott a 20 legjobb közé. A belga az esélyesebb, ám Jovanovski rendre a GS-tornákon mutatja a legtöbbet, és nem lenne csoda, ha meglepné az utóbbi hetekben meglehetősen sok meccset játszó belgát. Bojana esetleges győzelme teljes szerb sikert jelentene a Belgium elleni kis, kéttáblás párharcban, hisz előző nap Vesna Dolonc már kiütötte Yanine Wickmayert. Doloncnak ma még nehezebb dolga lesz, de ha választani lehetett volna honfitársnői között, biztosan ő is Jelena Janković mellett dönt, hisz a volt világelsőnek a fű nem a kedvence. Mindezen túl a tapasztalt Janković az esélyes, Dolonc pedig a legrosszabb esetben azzal vigasztalódhat, hogy mint Jovanovski, ő is biztosan előbbre lép a ranglistán.

Viktor Troicki a 22 éves orosz tehetséggel, a ranglistán jelenleg 77. Andrej Kuznyecovval mérkőzik. Az orosz Wimbledonban most jutott túl először az 1. fordulón, tapasztalat terén azonban nem veheti fel a versenyt a hétfőn Tipsarević ellen kifogástalanul adogató és mozgásában magabiztosságot tükröző Troickival. Nagy meglepetés lenne, ha nem a szerb jutna a 32 közé.

A további meccsek közül érdekesnek ígérkezik a francia Jo-Wilfried Tsonga és a lett Ernests Gulbis, a spanyol Fernando Verdasco és a francia Julien Benneteau, a nőknél pedig az amerikai Sloane Stephens és a német Andrea Petković, valamint az orosz Jekatyerina Makarova és a spanyol Garbine Muguruza mérkőzése.

Rafa térdéről egy szót sem

Rafael Nadal: – Nem akarok a térdemről beszélni! Ha megtenném, úgy festene, mintha magyarázkodnék. Ez csak sport, én rosszul játszottam, ő meg jól, és nyert. Ennyi az egész.

Vesna Dolonc: – Az előbb tudtam meg, hogy Jelenával játszom. Amikor pénteken megláttam, hogy Wickmayerrel sorsoltak össze, a további lehetőségeket nem is néztem.

Jelena Janković: – Vesna nem szerb, ő orosz! Az apja szerb? Ezt nem tudtam. Tudom, hogy állampolgár, és a válogatottban is játszott. Rendes lány, akit a pályán még nem láttam.