2024. április 19., péntek

Európa „négy motorja” Újvidéken

A cím megtéveszthet, nem motorostalálkozó lesz július 1-je és 3-a között a tartományi székvárosban, hanem az Európa négy motorja néven ismert regionális gazdasági kezdeményezés tart összejövetelt Újvidéken a jövő héten. A három napig tartó találkozóra, amelynek házigazdája a tartományi kormány, hivatalosak a szomszédos régiók, Magyarország, Horvátország és Románia képviselői is. Július 1-jén a Tartományi Képviselőházban a Négy motor az EU stratégia keretében a Duna régióért elnevezésű konferenciát tartják meg, ez lesz a találkozó bevezető, politikai része, második napon a gazdasági rész zajlik, harmadik napon pedig a határon átnyúló együttműködés lesz a központi téma. A találkozónak a Tartományi Képviselőház, az Újvidéki Vásár Master Központja és az Újvidéki Egyetem ad otthont.

A regionális találkozón a magas rangú politikusok mellett jelen lesznek Európa négy leggazdagabb régiójának, a francia Rhône-Alpes, a spanyol Katalónia, az olasz Lombardia és a német Baden-Württemberg régió vállalatainak képviselői is.

Az említett négy régió huszonöt évvel ezelőtt, 1988-ban egyesült Brüsszelben, közös érdekeik hatékonyabb képviselete és védelme céljából. Közösen az EU GDP-jének mintegy nyolc százalékát adják, többet mint Portugália, Írország és Görögország együttesen.

Tavaly júliusban a francia Rhône-Alpes régiótól a német Baden-Württemberg régió vette át a regionális gazdasági kezdeményezés egyéves elnöki megbízatását. A július elején megrendezendő újvidéki találkozóra a tartományi vezetőség és a Baden-Württemberg régió közötti kiváló kapcsolatoknak köszönhetően kerül sor.

Branislav Bugarski tartományi régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár a találkozót bejelentő, a tartományi kormány épületében tartott tegnapi sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

– A mi víziónk az, hogy Vajdaság egy modern európai régió legyen, és hogy a versenyképességünket bemutathassuk európai partnereinknek és kollégáinknak. Emiatt ennyire fontos számunkra ez az összejövetel, hiszen Európa négy legfejlettebb régiójának a képviselői érkeznek Vajdaságba, hogy átadhassák pozitív tapasztalataikat.

Zárószavaiban a régióközi titkár így fogalmazott Horvátország küszöbönálló EU-csatlakozására utalva:

– Vajdaság Európa politikai térképére nézve „félsziget” lesz, hiszen három oldalról határolnak bennünket az uniós tagállamok. Ez a legjobb alkalom, hogy jövendőbeli regionális partnereinket meggyőzzük, hogy Vajdaság fokozatosan fejlődő régió.