2024. április 23., kedd

Nincs hol elhelyezni a kóbor kutyákat

A város területén két kutyamenhely is van, de egyik sem működik, mivel a felügyelőség elrendelte azok ideiglenes bezárását

Szabadkán már huzamosabb ideje nem működik egyik kutyamenhely sem. Miután az év elején a felügyelőség bezárta a városi kutyamenhelyet, a napokban a Köztársasági Állategészségügyi Felügyelőség a makkhetesi Alex kutyamenhely esetében olyan döntést hozott, amely a hely bezárását és felszámolását irányozza elő. Az indoklás szerint nem tesznek eleget az állatmenhelyek működtetésének a feltételeiről szóló érvényes szabályzatnak. Mint arra Urbán Olívia, a polgármester helyi közösségekkel megbízott tanácsosa rámutatott, a város területén egyre nagyobb kellemetlenséget okoz a kóbor kutyák jelenléte.

– Makkhetesen már évek óta gondot jelent az Alex kutyamenhely működése, hiszen lakott területen található, így a polgárok már számos alkalommal fordultak panasszal az illetékes szervekhez, hogy büdös van a környéken, nem tudnak szellőztetni, illetve a kutyaugatástól elviselhetetlen a zaj. Ennek a kutyamenhelynek a kiköltöztetése elkerülhetetlen, hiszen minden helyi közösségben az önkormányzat kötelessége biztosítani a minőséges életkörülményeket – emelte ki Urbán Olívia, majd hozzátette: – A felügyelőség két hónappal ezelőtt bezárta a makkhetesi kutyamenhelyet, 90 napos tilalmat szabtak ki a működtetőinek, hogy újabb kóbor állatokat fogadjanak be, illetve a menhely felszámolására szólították fel őket. Így hatalmas gond alakult ki Szabadkán, most már ugyanis egy kutyamenhely sem működik, és nincs, aki befogja a kóbor állatokat – mondta a tanácsos.
A korábbi években az önkormányzat magára vállalta, hogy az Alex kutyamenhelyből az állatokat átköltöztetik a városi menhelyre, sőt a városi kutyamenhely bővítésére is voltak törekvések.
– A Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat számára a Tartományi Nagyberuházási Alap 23 millió 755 ezer dinárt hagyott jóvá arra, hogy egy objektumot építsenek ki a kóbor állatok befogadására, és bővítsék a meglevő kapacitásokat. A jóváhagyott összegből 2009-ben, illetve 2010 folyamán a nagyberuházási alap 10 millió 864 ezer dinárt utalt át. Sajnos egyelőre még nincs kellő információm arról, hogy a jóváhagyott és átutalt pénzt mibe fektette a közvállalat, de az biztos, hogy további 12 millió 890 ezer dinár áll a közvállalat rendelkezésére, hogy a közvállalat és az önkormányzat megoldást találjon a jelenleg kialakult áldatlan helyzetre. A lakosság bejelentései szerint elszaporodtak a kóbor kutyák, és egyre gyakrabban támadják meg a járókelőket az utcákon. Például a Sonja Marinković utcában a lakók már félnek kimenni az utcára a kutyafalkák miatt – hangsúlyozta Urbán Olívia.
A polgármester tanácsosa rámutatott: nem sikerült ugyan még minden dokumentumhoz hozzájutnia, mégis úgy gondolja, a következő időszakban a probléma megoldásának rendezését kell előtérbe helyezni. Mint mondta, a kóbor kutyák helyzete nemcsak környezetvédelmi probléma, hanem a helyi közösségeket is súlyosan érinti.
– A legjobb megoldás az lenne, ha a város területén működne egy kutyamenhely, és ott lenne elegendő hely nemcsak a jelenleg a városi menhelyen található ebeknek, hanem a makkhetesi menhelyről átköltöztetett állatoknak is – részletezte Urbán Olívia.
– Néhány évvel ezelőtt a városi szennyvíztisztító közelében munkálatok kezdődtek meg, városi kutyamenhelyet terveztek kialakítani ott. Hogy miért álltak le a munkálatok, azt még nem tudom megmondani, mindenképpen szeretnék utánanézni, hogy a kutyamenhely bővítésére szánt összeget a köztisztasági vállalat mire költötte, és a rendelkezésre álló további 12 millió dinárból miként tudnánk megoldást találni a kialakult helyzetre – mondta.