2024. március 28., csütörtök

Labdarúgás: A Győrre izraeli, a Partizanra örmény vagy San Marinó-i ellenfél vár

Hétfőn a svájci Nyonban megtartották a Bajnokok Ligája és az Európa-liga 2013/2014-es idénye selejtezőköreinek sorsolását, amelyen kiderült, hogy a magyar és a szerb csapatok melyik ellenfelekkel küzdenek meg ezen selejtezők 1. és 2. körében. Érdekes párharcra számíthat a magyar bajnok Győr, ugyanis azt a Maccabi Tel-Avivot kapta ellenfélül, amelynek edzője a székesfehérvári Videotontól idén januárban távozó Paulo Sousa az edzője. Nem sokkal a párosítás kisorsolása után megszólalt a portugál tréner: „Nagyon kemény a sorsolásunk, erős ellenfelet kaptunk, amelyet elég jól ismerek. A Győr edzője sikeresen formálta a saját arculatára a csapatot. Várom, hogy visszatérjek abba az országba, ahol két idényben irányítottam a Videotont, és bízom benne, hogy az ott elért sikereim lendületet adnak nekünk a továbbjutáshoz.” Kollégája, a Győrt irányító Pintér Attila így vélekedik: „A BL nem kívánságműsor, akit kisorsolnak mellénk, azt az ellenfelet kell minél jobban és gyorsabban feltérképeznünk, hogy két meccs alatt kiharcolhassuk a továbbjutást. Tudjuk, hogy a Maccabi jó csapat, huszonöt győzelme, öt döntetlenje és hat veresége volt az izraeli bajnokságban, amelyet tizenhárom pontos előnnyel nyert meg. Azt is tudjuk, hogy öt külföldi labdarúgó szerepelt náluk.”

A szerb bajnok Partizan dolga sokkal könnyebbnek ígérkezik, elvégre a selejtező első köréből továbbjutó együttes vár majd rá, az örmény Sirak és a San Marinó-i Tre Penne párharcának győztese. A belgrádi fekete-fehérek edzője, Vuk Rašović elégedett volt a sorsolással: „Maximálisan tisztelnünk kell minden ellenfelet, de az nagyon jó, hogy elkerültük a Győrt és a Ludogorecet. Arra fogunk törekedni, hogy mindkét lehetséges ellenfél erejét felmérjük, ahhoz pedig, hogy továbbjussunk, komolyságra és tudásunk száz százalékára lesz szükségünk.”

BL-selejtező, a párosítások, 1. forduló: Lusitans (andorrai)–EB/Streymur (feröeri), Sirak (örmény)–Tre Penne (San Marinó-i).

A 2. forduló: Győr (magyar)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli), Sirak (örmény)/Tre Penne (San Marinó-i)–Partizan (szerb), Dinamo (horvát)–Fola Esch (luxemburgi), BATE Boriszov (fehérorosz)–Sahtyor Karagandi (kazah), Slovan Bratislava (szlovák)–Ludogorec Razgrad (bolgár), Dinamo (grúz)–Lusitans (andorrai)/EB/Streymur (feröeri), Neftci (azeri)–Skënderbeu (albán), Steaua (román)–Vardar (macedón), Viktoria Plzeň (cseh)–Željezničar (boszniai), Sheriff Tiraspol (moldovai)–Sutjeska (montenegrói), Birkirkara (máltai)–Maribor (szlovén), Sligo Rovers (ír)–Molde (norvég), Elfsborg (svéd)–Daugava Daugavpils (lett), HJK Helsinki (finn)–Nomme Kalju (észt), Ekranas (litván)–Hafnarfjördur (izlandi), TNS (walesi)–Legia Warszawa (lengyel), Celtic (skót)–Cliftonville (északír).

A Vojvodinának a máltai Hibernians jutott

Az Európa-liga sorsolása két magyar együttesnek, a Videotonnak és a Honvédnek is montenegrói ellenfelet hozott, míg az újvidéki Vojvodina a máltai Hibernianst kapta az 1. selejtezőkörre. A 2. selejtezőkörben a Crvena zvezda vagy egy izlandi, vagy egy feröeri csapattal csap össze, a Debrecen dolga nehezebbnek ígérkezik a norvég Strömsgodset ellenében, a Jagodinára pedig szinte lehetetlen küldetés vár a Rubin Kazany ellen. Ha a Vojvodina és a Honvéd is továbbjut, egymással csapnak össze a 2. körben.

Európa-liga, az 1. selejtezőkör párosítása: Mladost Podgorica (montenegrói)–Videoton (magyar), Čelik Nikšić (montenegrói)–Bp. Honvéd (magyar), Hibernians (máltai)–Vojvodina (szerb). A 2. selejtezőkör párosítása: Jagodina (szerb)–Rubin Kazany (orosz), Strömsgodset (norvég)–Debrecen (magyar), Crvena zvezda (szerb)–ÍBV (izlandi)/HB Thórshavn (feröeri), Hibernians (máltai)/Vojvodina (szerb)–Čelik Nikšić (montenegrói)/Bp. Honvéd (magyar), FK Senica (szlovák)–Mladost Podgorica (montenegrói)/Videoton (magyar).