2024. március 29., péntek

Zeman elmondja a megoldást

Csehországban hamarosan kiderül: választanak vagy tovább marakodnak?

A csehek nagyon unják már az országukat tíz napja kínzó példátlan politikai botrányt, és azt szeretnék, ha a válság mielőbb véget érne. A választók 55 százaléka a megoldást az előre hozott parlamenti választásban látja.

Miloš Zeman államfő szintén nagy dilemma előtt áll. El kell döntenie, hogy előre hozott választással akarja-e feloldani a jelenlegi politikai válságot, vagy új kormányfőt nevez ki a tisztségéről múlt hétfőn lemondott Petr Nečas helyére.

Nečas vesztét elsősorban Jana Nagyová okozta, aki a kormányfő kabinetfőnökéből az ország eddigi legnagyobb – június 13-án kirobbant – botrányának egyik főszereplőjévé avanzsált. Nagyová és hat másik személy, így kormánypárti politikusok és (volt) magas rangú állami hivatalnokok ellen bő egy hete vádat emeltek (korrupció és hivatali visszaélés gyanúja miatt), majd – egy személy kivételével – vizsgálati fogságba helyezték őket. A történtek után néhány nappal lemondott a 2011 nyarán hivatalba lépett Petr Nečas miniszterelnök; Csehországnak emiatt már egy hete ügyvezető kormánya van.

A válság rendezése végett az államfő a hét végén egyeztetett a parlamenti pártokkal. A kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) – Miroslava Nemcová házelnök személyében – új kormányfőt javasolt Nečas helyére. A háromtagú jobbközép koalíció egyik pártja, a LIDEM egyetért az ötlettel, a másik, a TOP 09 viszont bizonyos feltételekkel egyezne bele Nemcová támogatásába. A Karel Schwarzenberg külügyminiszter vezette TOP 09 párt csak abban az esetben fogadja el politikai szövetségesük, az ODS jelöltjét, ha előbb megegyeznek a házelnök utódjáról, és meg is választják.

Az ellenzéki baloldali pártok csak egy megoldást tartanak elfogadhatónak. Szerintük a jelenlegi súlyos belpolitikai és morális válságból csak úgy lehet kilábalni, ha szeptemberben előre hozott választás lesz Csehországban.

A tervek szerint Zeman államfő kedden jelenti be, melyik megoldást támogatja. A hét végén azonban már jelezte: szakértői kormány megalakítását látja jónak. Ez annyit tesz, hogy nem feltétlenül fogadja el a kormánykoalíció miniszterelnök-jelöltjét (Nemcovát), s ez tovább mélyítheti a válságot, emiatt mindennek szeptemberben akár előre hozott választás is lehet a vége.

A koalíciónak a kormányfőcsere felelne meg a leginkább, mert így kitölthetné – jövő májusig tartó – megbízatási idejét. Az ellenzék ugyanakkor okkal kardoskodik az idő előtti választás mellett, hiszen sokkal nagyobb a lakossági támogatottsága, mint a kormánypártoké.

A legutóbbi felmérés szerint a vezető kormánypárt, az ODS jelenleg a szavazatok csupán nyolc százalékára számíthatna. Ilyen alacsony támogatottsága megalakulása óta nem volt ennek a pártnak, amelynek nemrég még Petr Nečas volt az elnöke. Politikai elemzők a katasztrofális bizalomvesztést a kormányt megrázó korrupciós botránnyal hozzák összefüggésbe. A hárompárti kormánykoalíció másik meghatározó tagja, a TOP 09 megőrizte egy hónappal korábbi (15 százalékos) támogatottságát.

Az ellenzék vezető erejének számító szociáldemokraták (ČSSD) ugyanakkor meggyőző előnyre tettek szert mindegyik párttal szemben: már több szavazatra számíthatnak (az esetleges választáson), mint a kormányzó ODS és TOP 09 együtt. A ČSSD ugyanis – legerősebb pártként – a választók csaknem 30 százalékának a bizalmát élvezi. Mögötte, a második helyen szintén ellenzéki erő, a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM) áll, amelynek a támogatottsága 16 százalék.