2024. március 29., péntek

Három részre oszlik a Szerbiai Vasutak közvállalat

Simonović szerint a sikeres üzleti tárgyalásaival 50 millió eurót takarított meg

2014. január 1-jétől a Szerbiai Vasutak egy anyavállalatra és két vele függő viszonyban levő, úgynevezett kapcsolt vállalkozásra oszlik – jelentette ki Dragoljub Simonović, a Szerbiai Vasutak részvénytársaság igazgatója. A jövő év elejétől kezdődően a vasúti közvállalat piacgazdálkodási elvek szerint fog működni. „Leszámolok a társaságon belüli korrupcióval, még ha ezzel számos ellenséget is szerzek magamnak” – tette hozzá Simonović.

Siralmas állapotban van a szerbiai vasúti hálózat (Fotó: Dávid Csilla)

Siralmas állapotban van a szerbiai vasúti hálózat (Fotó: Dávid Csilla)

Az egyik kapcsolt vállalkozás feladata lesz az infrastruktúra karbantartása, a másiké pedig a személy- és áruszállítás. A két függő viszonyban levő vállalat pénzügyileg és az operatív feladatokat tekintve külön lesz választva, így működésük és a pénzforgalmuk teljesen átlátható lesz. A személyszállítást az állam vagy a helyi önkormányzatok fogják finanszírozni, és nem fog olyasmi megtörténni, hogy két személlyel közlekedjenek a vonatok – szögezte le az igazgató. Az áruszállítást 2014-től fokozatosan a piac követelményeinek megfelelően, nyugati minta alapján többen végzik majd.

Simonović hangsúlyozta, hogy az idén öt hónap alatt 30 millió dinárral csökkentették a belföldi és a külföldi szolgálati utazások után járó napidíjak összegét. Az előző év kiadásaihoz mérten a mozdonyok és gépjárművek üzemanyagán 630 ezer eurót, a mobiltelefonokon 1 millió dinárt, a gépjárművek költségein pedig 33 millió dinárt sikerült megspórolni. A médiában elhangzott korrupciós vádakra Simonović azt mondta, hogy azok szítják ellene a hangulatot, akiket megakadályozott a Szerbiai Vasutak megkárosításában. „Egyes médiumok nagydobra verték, hogy 165 ezer dináros ebédre invitáltam a Stadler Rail AG svájci vasútijármű-gyártó cég, az Európai Unió és a felelős minisztérium képviselőit. Azt azonban elfelejtették megemlíteni, hogy ezen az üzleti ebéden a vasúti közvállalat számára 7-8 millió eurónyi kiadást sikerült megtakarítanom – állította az igazgató. A Stadler Rail AG cégtől szerződés módosítás útján sokkal előnyösebb áron szerezzük majd be a 21 elektromotoros vonatokat. A svájciaknak így 100 millió eurót fizetünk a vonatokért. Ez jóval kedvezőbb, mint a korábbi ár, és jobb minőségű, jobban felszerelt vonatokat kapunk” – mondta Simonović. Az igazgató elmondása szerint 1500 eurónyi útiköltséget kifizetve a szakértőivel Moszkvába utazott, ahol szintén előnyös üzletet sikerült nyélbe ütnie. Az orosz hitelből előzőleg 19 darab dízel meghajtású vonat megvásárlásában állapodott meg, de helyettük sikerült 27 vonatot „kibokszolnia”, ennek köszönhetően az államnak 42 millió eurót spórolt meg – állítja Simonović.

A Szerbiai Vasutak üzemanyagtöltő állomásain nagyon sok kőolajat lopnak, ennek visszaszorításán már dolgoznak az illetékes szervek, a mozdonyokba szerelt szondákkal pedig ellenőrzik a fogyasztást. Simonović elmondta, hogy az összes szektorban amelyben visszaélés történt, leváltotta az igazgatókat, s nem titok – tette hozzá –, hogy 90 százalékuk a Demokrata Párt tagja.