2024. április 20., szombat

Titkos adatgyűjtés

Snowden Moszkvába érkezett

Az orosz állami tv élő adásban számolt be a SU–213-as hongkongi járat földet éréséről, amellyel Edward Snowden tegnap délután Moszkvába érkezett. A CIA és az NSA volt alkalmazottját mintegy 50 tv-társaság és más médiumok tudósítói várták. Az újságírókat beengedték a tranzitzónába is, ám hiába várakoztak, Snowden nem tűnt fel.

A Rosszija 24 televízió riportere több diplomata-rendszámú gépkocsit látott Seremetyevón. Egyes információk szerint Ecuador oroszországi nagykövetségének autója a repülőtéren belül, a Hongkongból érkezett gép közelében várakozott, ezért azt feltételezik, hogy Snowden ezen hagyta el Seremetyevót. Repülőtéri források szerint Snowden a többi utas előtt szállt le a gépről, és a repülőtér egy különtermében helyezhették el, vagy akár el is szállíthatták Seremetyevóról.

A WikiLeaks portál közleményt adott ki, amely szerint Snowden „biztonságos útvonalon” egy „demokratikus országba” tart. A hírek szerint már helyet foglalt a mai havannai járatra, onnan Hawaiin keresztül Caracasba, Venezuela fővárosába utazik. Az orosz hatóságok előzőleg közölték: Snowdent nem fogják feltartóztatni az orosz határon.

Edward Snowden május 20-a óta tartózkodott a kínai különleges közigazgatási övezet területén, ismeretlen magánszálláson. Mivel Washington hivatalos kiadatási kérelemmel fordult a hongkongi kormányzathoz, Snowdennek mennie kellett.

A 30 éves férfi az amerikai titkosszolgálatoknak a világ legnagyobb internetszolgáltatói általi adatgyűjtéséről és telefonok millióinak lehallgatásáról a brit Guardiannak, majd a Washington Postnak tálalt ki, és június elején hozták nyilvánosságra a nemzetközi botránnyá dagadt leleplezést.