2024. április 25., csütörtök

,,A haladók politikai alibit keresnek a választásokhoz”

Már egyes miniszterek is a rendkívüli választások kiírásának lehetőségéről beszélnek

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy amennyiben Szerbia nem kapja meg június 28-án Brüsszelben az uniós csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontját, akkor kormányátalakítás helyett előrehozott választások lesznek. Egyértelműen, a választások a haladóknak jönnének a legjobban, akik ezáltal kihasználhatnák jelenlegi magas népszerűségüket és megszerezhetnék a kormányfői posztot és a mostaninál több minisztérium irányítását is.

Erről beszélt Radomir Nikolić, a Szerb Haladó Párt végrehajtó bizottságának elnöke is, aki szerint amennyiben nem lesz dátum, kiírják az előrehozott választásokat.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy amennyiben nem kapjuk meg a dátumot, Szerbiában rendkívüli választások lesznek” – fogalmazott. A politikus, aki egyébként Tomislav Nikolić államfő fia, hozzátette: „Az SZHP-nek teljes felelősséget kell vállalnia. A kormány és az állam is nehéz helyzetben vannak. Erőfeszítések történnek, hogy Szerbia elmozduljon a holtpontról és a haladók népszerűségének ilyen mértékű növekedése a kormány munkájára is kihatással van”.

Hasonló véleményen van Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke is, aki szerint, ha nem kezdődnek meg a tárgyalások Szerbia és az EU között, akkor nő a valószínűsége annak, hogy kiírják a választásokat.

Meglátása szerint két opció lehetséges: vagy októberben, vagy jövő januárban kezdjük meg a csatlakozási tárgyalásokat. Az első változat kedvezőbb lenne az ország politikai stabilitása szempontjából és a Pristinával kötött megállapodás alkalmazását illetően.

„Egy elképzelés szerint az Európa Tanács csak decemberben dönt majd a januári dátumról. Ez azt jelenti, hogy most csak „zöld fényt” kapnánk, vagyis az Európai Bizottság meghatalmazást kapna, hogy megkezdje a tárgyalásokat, amennyiben decemberben úgy méri fel, hogy a brüsszeli megállapodás alkalmazása sikeres. Ez lenne a rosszabb változat” mondta Ljajić a Novostinak.

Értékelése szerint ez megnehezítené a brüsszeli megállapodás alkalmazását is és megnövelné a választások kiírásának lehetőségét.

„Tény, hogy ebben az esetben Szerbiában megerősödnének az Európa-ellenes erők és koncepciójuk új lendületet kapna. Ha megkapjuk a dátumot, az levenné a napirendről a választások kérdését” – magyarázta.

A választásokat részesítené előnyben a kormányátalakítással szemben Milutin Mrkonjić közlekedési miniszter is, akinek neve a menesztésre váró minisztereké között merült fel.

Mint mondta, szerinte a választás jobb megoldás lenne, mint a kormány átalakítása, az utóbbi ugyanis szerinte csupán időpazarlás lenne, ugyanis számos projektum megvalósítását fékezné.

Ahogy mondta, ő 40 éve, amióta az építőhelyeket járja, minden hónapban választáson vesz részt, ugyanis, ha az igazgató fizetést tud adni a munkásoknak, megválasztják, ha nem, nem.

Mlađan Dinkić a Szerbia Egyesült Régiói párt elnöke szerint kizárólag a haladóktól függ, lesznek-e előrehozott választások. Ő a Pinknek azt mondta, semmi értelme összekötni a dátum kijelölésének kérdését a kormányátalakítással vagy a választásokkal.

Dejan Vuk Stanković politikai elemző szerint a választások az egyik lehetséges forgatókönyv, ha nem jelölik ki a dátumot.

„Az SZHP legvalószínűbb oka a választások kiírására a kormányon belüli erőviszonyok átalakítása lenne, amely jelenleg nem felel meg a választói hangulatnak. A haladók több tisztségviselője is arról beszélt, hogy a gazdasági intézkedések körüli viták választásokat eredményezhetnek. A haladók most politikai alibit keresnek a választásokhoz, mert az, hogy erősebbek, mint korábban, nem elegendő indok” – mondta az elemző a Danasnak.