2024. április 20., szombat

Megsemmisítik a záróvizsga eredményeit

A középiskolai iratkozáshoz az iskolai teljesítményt és a versenyeken elért sikereket pontozzák

A záróvizsga tesztjei körül kialakult helyzet miatt mégis megsemmisítik az eredményeket, vagyis a középiskolai iratkozáshoz nem veszik figyelembe a záróvizsgán szerzett pontokat, hanem az iskolai eredményt és a versenyeken elért eredményeket váltják pontokra. Nem hivatalos értesülések szerint így döntött hétfőn az illetékes köztársasági bizottság a mintegy három és fél óráig tartó ülésén.

Az előzetes eredmények szerint egyébként az idén a záróvizsgázók rosszabbul teljesítettek, mint a tavalyi záróvizsgázók. A minisztérium értesítése szerint az anyanyelvi megmérettetés átlageredménye idén 10,79 pont volt, matematikából pedig 9,98. Tavaly az anyanyelvi tesztelésen átlagosan 13,27 pontot szereztek a diákok, matematikából pedig 10,44-et. A végleges eredményeket kedden ismertették volna, ám így ez nem történik meg.

A kívánságlisták kitöltése és átadása június 26-án és 27-én történik 8 és 15 óra között. Hogy melyik diák milyen iskolába, milyen szakra jutott be, annak eredményeit július 7-én 9 órakor teszik közzé, az iratkozás első köre pedig július 8-án és 9-én zajlik 8 és 15 óra között. A fennmaradó szabad helyekről július 8-án értesülhetnek az érdekeltek, a második iratkozási körre vonatkozó kívánságlistát július 9-én lehet kitölteni és átadni 8 és 15 óra között. Július 11-én értesülhetnek a második iratkozási kör diákjai, hogy milyen iskola, milyen szakára jutottak be, számukra az iratkozás július 12-én lesz 8 és 15 óra között.

A teszteket utcára juttató nyomdai alkalmazott ellen hétfőn a rendőrség bűnvádi feljelentést tett, a teszteket megtalálták a gyanúsított, Zorica M. lakásán. Feljelentést tettek azok ellen, akik a teszt ellopásáért felelősek, továbbá három olyan személy ellen, akik e bűncselekmény elhallgatásában felelősek.